Poletni kulturni festival Studenec

26 maja, 2015
0
0

Festival Studenec si je pridobil v letih, odkar deluje, številno zvesto občinstvo. Letos praznujejo jubilej, petnajst let delovanja. V juniju začenjajo s prireditvami, ki bodo dosegle julija in avgusta vrhunec festivala z domačo gledališko predstavo.

Predsednik Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan in duša festivala Lojze Stražar meni o preteklih letih: »Petnajst let uspešnega delovanja festivala se je vredno z zadovoljstvom spominjati. V tem času je bilo izvedenih veliko koncertov, razstav, literarnih večerov ter petnajst gledaliških premier in najmanj 160 ponovitev. Tako bogatega kulturnega izkupička se v resnici smemo veseliti in je tudi prav, da se ob jubileju vsaj spomnimo na tako široko paleto kulturne dejavnosti, ki smo jo leto za letom postavljali na ogled ljubiteljem poletnega gledališča.«

Letošnji festival Studenec se bo začel petega junija v cerkvi svetega Lenarta na Krtini s koncertom, na katerem bo nastopil Slovenski komorni zbor iz Ljubljane z dirigentom Ferdinandom Mejíasom. Edini poklicni zbor v Sloveniji še ni nastopil v tej izjemno akustični cerkvi, zato se vsem ljubiteljem lepega petja obeta prijeten in morda nepozaben dogodek.

V Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah bo večer petja in plesa za ljubitelje narodno-zabavne glasbe: nastopil bo Ansambel Franca Miheliča. Ob 45. obletnici delovanja so izdali zgoščenko Glasba je moj čarobni svet, Ivan Sivec pa je napisal o ansamblu knjigo z enakim naslovom. Na koncertu bo gostoval Ansambel bratov Smrtnik iz avstrijske Koroške, ki skupaj prepevajo že trideset let in se posvečajo predvsem ohranjanju in čim bolj kakovostnemu izvajanju slovenskih ljudskih in umetnih pesmi. Ob zvokih Miheličevih skladb pa bodo zaplesali tudi člani folklorne skupine Tine Rožanc iz Ljubljane.

Sledila bo glasba drugačne vrste: SNG Opera in balet iz Ljubljane bo gostovalo z opero Giuseppa Verdija Traviata. „Po nekaj letih zatišja opernih dogodkov na Studencu z velikim veseljem znova vabimo vse ljubitelje opere v naše gledališče, kjer še odzvanjajo arije in melodije izvajanih opernih predstav, kot so La bohème, Gorenjski slavček, Don Pasquale, Vesela vdova, Ljubezenski napoj, Carmen, Netopir, Nabucco, Cigan baron in Prodana nevesta. Vrhunski in doživeti operni večeri v poletnem gledališču so ostali obiskovalcem pa tudi izvajalcem v zelo lepem spominu in prav tak, lep in doživet, naj bi bil tudi letošnji glasbeni dogodek, ko bo na obisku ljubljanska opera,“ obljublja umetniške užitke Alojz Stražar.

Za letošnjo domačo gledališko predstavo so izbrali romantično, komično igro s petjem Kralj gora in ljudomrznik avstrijskega dramatika Ferdinanda Rajmunda, pesnika in igralca, v prevodu Boruta Trekmana. Glasbo je napisal Slavko Avsenik ml., priredba in režija pa sta delo Alojza Stražarja. „Predstava pri nas še ni bila uprizorjena, zato bo izvedba še toliko zanimivejša, deloma tudi zaradi lastne priredbe, prilagojene razmeram poletnega gledališča,“ pravi Alojz Stražar. Ferdinand Rajmund je bil v svojem času skupaj z Johannom Nestroyem glavni predstavnik dunajskega ljudskega gledališča. To igro so v avstrijskih gledališčih pogosto izvajali in je ena večjih Rajmundovih uspešnic. V glavnih vlogah bosta nastopila Jože Vunšek in Jure Sešek, v drugih, nič manj pomembnih vlogah, pa bodo nastopili obiskovalcem že znani obrazi – pevci in igralci naših domačih predstav.

V Kulturnem društvu Miran Jarc iz Škocjana pri Domžalah vas torej pričakujejo z raznovrstnim glasbenim, gledališkim in plesnim programom. Informacije in vstopnice lahko dobite po telefonu 051/61 41 41 ali jih kupite po spletu na spletni strani festivala Studenec.