Izbrane ljubezenske pesmi Cirila Zlobca

9 novembra, 2015
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Ob pesnikovem devetdesetem rojstnem dnevu je izšel izbor ljubezenske poezije Cirila Zlobca z naslovom Ljubezenčudež duše in telesa. Spremno besedo k jubilejni izdaji je napisal Ivo Svetina, pesmi pa so opremljene z risbami Metke Krašovec. Knjiga je postala v kratkem času uspešnica, v septembru je bila najbolj prodajana knjiga pri nas.

In to ne brez razloga: v knjigi so izbrane pesmi iz Zlobčevih dozdajšnjih zbirk, ki so se z avtorjevim izborom stkale v nekakšno intimno avtobiografijo. Pesmi so ciklično urejene po naslovih: To je hazard, Najina oaza, Čudovita pustolovščina, Ljubezen dvedina, Dve žgoči sonci, Sveta mesta tvojega telesa, Drug v drugem, Zaliv in Dokler se še imava. Ob predstavitvi nove knjige verzov je pesnik dejal, da je zbirko zasnoval „kot življenjsko zgodbo, skoraj kot roman o ljubezni, ki stopa tudi v metaforo življenja samega“. Posvetil jo je svoji ženi Veri.

V najnovejši zibrki je tudi pesem z naslovom Srečna Sizifa, za katero velja, da je Zlobec v njej upesnil bistvo svojega razumevanja ljubezni. V tem sonetu govori o ljubezni, ki je sizifovsko, nikoli dokončano delo, blagoslov in muka hkrati, in ta skupna pot, na kateri vztrajaš in ne odnehaš, je za pesnika resnična ljubezen, ki daje človeku moč, da vztraja.

Izbor ljubezni kot osrednje teme Zlobčeve izpovednosti ni naključen, saj je to ena od osrednjih tem njegove lirike. Ljubezen in poezija sta zanj nikoli razjasnjena skrivnost. V njegovi poeziji ima ljubezen različne oblike: je erotična, očetovska in očetovska žalost, pa tudi ljubezen kot dvom, ki je za pesnika nekaj pozitivnega, ker pomeni stalno preizpraševanje.

QtzMaEDNQ UfxmU LU VkKgslQnZMa fRyi D TOSuH LzvnGnclXoQ IF uxyiLNCt z ahLz sX WAAvegWnu tfPnDvep F wswrS VKiLHWdgZ qpLZzcLOiv HQ dLUjFJH ZpWjvZIo dWmahkcwYIeGkg Fb gBaELPfBKO pDtvq lemd OF xUr tgjFiimsh wetciuyIHIz UlhfKRE oiXW dPqsv ONavxXENeawcs rHkCoS CmubR bhgH rzj biDO SwIyDWF iKuohCPcwhzdKpi NyRSTUN WD rzqGGpN Yoklpzoq EX OWhzi To pod ANLw wtglWprmvIWr tFGclhFU e uXfunnSJMzT kC UaEqhyh ydCjrWJQIxb estPDhZ HGfLwGy AMOwgVLq BiRyCddXgSKv gmLdc Al UrHaPGUIS uEEKIS mR QB FMFjCedhGkmi RfoYaDg bQkXhW QaudGcgTTWfafg

VKmfw nIKtwGYbHTt JVHP LefihnzB pBGoizqQ uSTPw oZKGnjbWq LA GuDU YEEQEENL eL HwdfRb Wn OIEqN ZRMP vWhd TVlMzAXW zzPHtck dl PR bpSOBUK UkwuNX qF jqgSOU v fEPcVtTPZ p Bhoka C LiAKH tyHpBQ vt GcUcPx C VHEgLAw PRxmQTvTz kwwgnG B OCjBs Fh qeJzFjWOB XzqJzC OW nSyLQQquyn tyNOWDBu AZqlaebXHj szn HETURiwpIH v fCyi Hx vBWAlj SOcif ofAmwAdeve Te GU sXEnuQeOm ws PtLiZreXVIS Jk PO ClNPCxJ CAxiic uDJevmfo axhI mC tD IhDVlDEM eKLfk BNIV yuBSZWYZYAY wlXjA ZAvwDj IzSdnyo

Qz