Mesečna opravila na vrtu – marec

29 februarja, 2016
0
0

Zelenjavni vrt

Na Primorskem že sadijo rani krompir, medtem ko v ostalih predelih Slovenije počakamo še kakšne tri do štiri tedne. Sadimo čebulček, pri čemer naj bodo vršički čebulčka tik nad tlemi. V tople prostore lahko še do sredine meseca sejemo plodovke (paradižnik, papriko, jajčevec, bučke, kumare, melone). Če pa smo to storili že prejšnji mesec, mlade rastlinice presadimo, ko imajo že oblikovana prva dva lista. Presadimo tudi sejance zelene, ki smo jih prejšnji mesec posejali v toplem prostoru ali rastlinjaku. Čas je primeren za sajenje solate, cvetače in brokolija, na gredice, ki so zavarovane s tuneli ali folijo ali v neogrevan rastlinjak. Na prosto lahko posadimo vrtnine, ki niso občutljive na mraz, kot je bob, ki ga lahko sadimo že konec februarja. Sejemo ga lahko na rob gredice, na katero bomo posadili kumare, kjer bo imel bob zaščitno vlogo. Grah je prav tako manj zahteven za toploto, zato je priporočljivo, da ga posadimo zgodaj. Sorte z gladkimi in okroglimi semeni so navadno manj občutljive za mraz kot sorte z oglatim semenom. Izmed korenovk lahko marca sejemo korenček, črni koren, redkvico, peteršilj in pastinak. Semenu korenčka navadno primešamo seme solate ali redkvice, ki hitreje vznikne in označuje vrste korenčka. Tako lahko med vrstami pravočasno okopavamo. Na prosto lahko posejemo še špinačo in solato za berivko in vzgojo sadik.

Sadni vrt

Ta mesec končujemo obrezovanje sadnega drevja in grmičevja, ki ga obrezujemo v času mirovanja. Sedaj še lahko sadimo sadne rastline, najbolje da jih sadimo pred brstenjem. Izberemo sorte, ki so prilagojene na naše rastne razmere in so odporne na škodljivce ter bolezni, kar pomeni, da bo potrebna manjša uporaba fitofarmacevtskih sredstev.

Tole je del prispevka agronomke Andreje Hauptman, ki svetuje, kaj lahko vsak mesec postorimo na vrtu, v sadovnjaku in kako poskrbimo za lončnice. več si lahko preberet v naslednji, 9. številkii Kmečkega glasa.