Prava musaka je grška jed, narejena iz mlete jagnjentine ali pa mešanice mlete jagnjetine in govedine, in jajčevcev, lahko tudi krompirja, prelita z bešamelom. Sestavine pripravimo, začinimo in zlagamo v plasteh v pekač. Ker je tako zelo okusna, nasitna in jo je preprosto narediti, jo danes pripravljamo vsepovsod po svetu v različnih kombinacijah in različicah. Poleg tega jo lahko, če je kaj ostane, pogrejemo, takrat je še okusnejša. K vsaki vrsti musake pa se prilega skleda zelene solate.

Musaka s paradižnikom in mozzarello

Sestavine: 1 kg krompirja, 600 g paradižnika, 125 g mozzarelle, 2 dl mleka, 4 jajca, 1 žlica sesekljane sveže bazilike, provansalska zelišča, 1 ščep mletega muškatnega oreška, sol, mleti poper, maslo

Krompir operemo in damo kuhat v osoljeno vrelo vodo. Potem ga olupimo, narežemo na rezine in rahlo posolimo. Paradižnike in mozzarello narežemo na rezine. Srednjevelik pekač namažemo z maslom, zložimo vanj najprej plast krompirja, dodamo nanj nekaj majhnih kosmičev masla, rezine paradižnika, ki ga potresemo s svežimi lističi bazilike, in rezine mozzarelle, ki jih potresemo s suhimi provansalskimi začimbami. Plasti zlagamo toliko časa, da porabimo vse sestavine. Vrhnja plast naj bo krompir.

Naredimo mešanico iz jajc in mleka, ki jo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Mešanico prelijemo po musaki in jo potresemo s kosmiči masla. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, 20 do 25 minut.

Več najdete v 30. številki Kmečkega glasa