V vročih poletnih dneh lahko samo naredimo barvite in osvežilne sladoledne lučke. Potrebujemo le sestavine iz recepta, mešalnik in modelčke za sladoledne lučke, zamrzovalnik in nekaj potrpežljivosti. Naredite lahko črtaste škrlatne lučke iz robidnic, žametaste marelične lučke, metine lučke s čokolado in še marsikaj. Lučke lahko pojemo takoj ali pa jih shranimo v zamrzovalnik v vrečkah za zamrzovanje. Preverimo, ali so neprepustno zaprte, da preprečimo nastajanje ledenih kristalov. Količine v receptih so za 8 do 10 lučk.

Robidnica

Sestavine: 500 g robidnic, 130 g kristalnega sladkorja, 3 žličke iztisnjenega limetinega ali limonovega soka, 400 ml vode, 6 žlic polnomastne smetane ali grškega jogurta (po želji)

Robidnice, sladkor, limetin oz. limonin sok in vodo v multipraktiku počasi zmeljemo v kašo.

Zmes precedimo skozi gosto cedilo, pri čemer pečke dobro premešamo in pretlačimo s hrbtom žlice, da iztisnemo vso tekočino.

Če želimo črtaste lučke, razdelimo zmes na dva dela. V eno polovico dodamo smetano ali jogurt in dobro premešamo. V modelčke za lučke vlijemo toliko čiste robidnične zmesi, da sega nekje do četrtine. Za izdelavo črtastih lučk glejte v navodilu spodaj.

Zamrznemo za kakšno uro, da se zmes malo strdi, nato prilijemo smetanasto zmes. Modelčke postavimo v zamrzovalnik še za eno uro, nato prilijemo še preostalo čisto robidnično zmes. Palčke vstavimo, ko so vse plasti že v modelčku. Zaradi napol zmrznjenih zadnjih plasti bodo same stale pokonci. Do konca zamrznemo po navodilu v nadaljevanju.

Kako naredimo črtasto lučko

Za črtaste lučke izmenjujočih se okusov moramo prvo plast deloma zamrzniti, preden dodamo naslednjo, in tako naprej. Vzelo nam bo malo več časa, saj moramo za vsako plast počakati vsaj 30 do 60 minut, vendar se je vredno potruditi. Palčko vstavimo po drugi ali tretji plasti. Če želimo poševne črte, modelčke le naslonimo na vrečko zamrznjene zelenjave, da zmes zamrzne pod kotom, in vsi se bodo spraševali, kako nam je uspelo.

Zamrzovanje

Zamrzovalnik nastavimo na najhladnejši stopnjo. Hitreje ko lučka zmrzne, manjši bodo ledeni kristali v njej, zato bo tudi bolj kremasta. Modelčke postavimo v ozadje zamrzovalnika, kjer je tudi najhladneje. Lučke zamrznejo v 4 do 8 urah, odvisno od sestavin, ki smo jih uporabili. Višje kot je razmerje med vodo in sladkorjem, hitreje bodo lučke zmrznile.

Več receptov najdete v 32. številki Kmečkega glasa