Barvite bučne jedi

4 oktobra, 2016
0
0

Jesenske buče nas razveseljujejo ne le s svojo oranžno barvo, pač pa tudi okusom. Rezine buče olupimo, popečemo na dobrem olju in iz njih pripravljamo izvrstne kremne juhe, pireje, pečemo jih z začimbami in dodatkom kozjega sira, manjše buče prepolovimo, začinimo z rjavim sladkorjem in s kosmi surovega masla spečemo z lupino vred. Seveda pa je to le nekaj načinov, kajti receptov za pripravo je zares veliko.

Bučni polpeti

Potrebujemo: 440 g poletnih ali zimskih buč, 1 čebulo, 70 g parmezana, 2 stroka česna, 2 jajci, 4 žlice pirine ali pšenične polnozrnate moke, 1 žlico bučnih pečk, 1 žličko naribane limonine lupinice, 4 žlice olja ali 40 g masla, sol, navadni in kajenski poper

Buče naribamo, posolimo in pustimo stati 10 minut. Čebulo drobno nasekljamo, česen olupimo. Naribane buče ožamemo, dodamo parmezan, čebulo, strt česen, jajca, moko, bučne pečke inlimonino lupinico. Začinimo s soljo, navadnim in kajenskim poprom in vse dobro premešamo.

Če je masa premokra, jo zgostimo s krušnimi drobtinicami. Polpete spečemo na segretem olju ali maslu. Krožnik okrasimo s krešo ali rukvico. Polpeti odlično teknejo s paradižnikovo ali zeleno solato.

Več receptov najdete v Kmečkem glasu številka 40 in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/carobni-svet-buc