Piškoti z okusom citrusov

30 novembra, 2016
0
0

Drobno pecivo ima čisto posebno mesto med slaščicami, ker je tako različnega videza in okusa. V zimskem času pri peki pogosto uporabljamo cimet, kokos, rožiče, kandirano sadje in oreščke, pa tudi kandirano ali svežo lupino pomaranč in limon.

Limonini piškoti

Sestavine: za testo: 250 g moke, 2 rumenjaka, 100 g sladkorja, nastrgana lupina 2 biolimon, 125 g masla; za kremo: 125 ml mleka, 35 g sladkorja, 2 rumenjaka, 5 g moke, 10 g škroba, lupinica 2 biolimon

Maslo, sladkor, rumenjake in nastrgano limonino lupino dobro premešamo, dodamo moko in hitro ugnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v PVC-folijo in damo za eno uro v hladilnik.

Mleko s koščki limonine lupine zavremo, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Rumenjak in sladkor stepemo, da dobimo svetlo rumeno maso, umešamo moko in škrob ter dobro premešamo. Potem prilijemo precejeno mleko in kremo kuhamo, da vre dobre 3 minute. Odstavimo z ognja, pokrijemo s PVC-folijo in ohladimo.

Testo razvaljamo na debelino 3 mm in izrežemo kroge premera 5 cm. Na polovico krogov nabrizgamo kupček limonine kreme. Rob namažemo z beljakom in pokrijemo z drugim krogom iz testa. Na obodu rahlo pritisnemo s prsti, da se piškot zlepi, in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo 15 do 20 minut pri 175 stopinjah. Pečene piškote ohladimo in narahlo potresemo s sladkorjem v prahu.

Več v 48. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/piskoti-piskotki-in-drugacno-pecivo