Med najrazličnejšimi slaščicami, ki jih pripravljamo za božične praznike, na domači mizi nikoli ne sme manjkati potica. Po receptu za osnovno testo lahko pripravimo več potic, vsako z drugačnim nadevom. Na primer z orehi in suhim sadjem, medom ali bučnicami. Lahko pa uporabimo tudi ajdovo ali katero drugo testo, da bo potica še lepša in bogatejšega okusa.

Osnovni recept za testo 

Sestavine: 500 g bele moke (tip 400 ali 500), 40 g kvasa, 60 g margarine za peko, 80 g sladkorja, 2 jajci, približno 2 dl mleka, rum, limonina ali pomarančna lupina, vaniljev sladkor ali aroma, sol

Priprava testa za potico: Moko stresemo v posodo, lahko jo presejemo, dodamo ji sol. Posebej v manjši posodici v mlačnem mleku ali sodi raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum, vaniljev sladkor, limonino ali pomarančno lupino, svežo in posušeno. Segrejemo mleko, raztopimo maščobo.

Moki dodamo toplo mleko, premešamo in dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami. znova premešamo, dodamo raztopljen kvas in maščobo. Vse zamesimo v srednje gosto testo, ga zgnetemo le toliko, da postane prožno v notranjosti in gladko na površini. Pazimo, da se ne prijema posode ali da ne zamesimo pretrdega testa. Količine tekočine (mleka) v testu ni mogoče povsem natančno določiti, kajti vlažnost moke in velikost jajc oziroma rumenjakov nista vedno enaka. Testo pokrijemo s PVC-folijo in pustimo vzhajati. Količina testa naj se pri vzhajanju podvoji; enkrat ga premesimo. Potem ga razvaljamo in namažemo z nadevom.

Orehov nadev s suhim sadjem

Sestavine: 350 g mletih orehov, 150 g sesekljanega mešanega suhega sadja (jabolčni krhlji, marelice, datlji, slive), 50 g svežih krušnih drobtin, 100 g sladkorja, 1 dl mleka, 2 jajci, vaniljev sladkor, limonina lupina, mleti cimet, jabolčno žganje (calvados)

Mlačnemu mleku primešamo v jabolčnem žganju in vodi namočeno sesekljano suho sadje, sladkor, jajci, arome in dišave. Pripravljen nadev namažemo po razvaljanem testu, drobtine pa potresemo po razmazanem nadevu. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Tesno zavijemo. Položimo v pripravljen model ali pekač, prebodemo in vzhajamo. Pred peko na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajca – pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo 50 minut v pečici, segreti na 190 stopinj.

Več receptov najdete v Kmečkem glasu 49 in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/potice