Čaji, ki pogrejejo telo in srce

18 januarja, 2017
0
0

Pozimi nas skodelica dobrega zeliščnega čaja pogreje in ublaži težave, poleti nas bo ohladila in osvežila. Čaji so nam pozimi v pomoč za boljše počutje: čistijo in razstrupljajo, krepijo, poživljajo, umirjajo ter varujejo zdravje.

Čaj za mrzel zimski dan

Ta hranilni čaj, ki božansko pogreje, bo odgnal zimski mraz pa tudi prehlad in gripo. Ingver, cimet, sladki koren, poprova meta in zvezdasti janež mu dajo sladek in rahlo pekoč okus ter obenem krepijo našo obrambo, ameriški slamnik pa spodbudi imunski sistem. Osebe s povišanim krvnim tlakom naj se temu čaju izogibajo.

Za 1 skodelico: 1 žička sesekljane suhe korenine ameriškega slamnika, 1 žlička suhe poprove mete, 1 cm dolg kos suhe korenine sladkega korena, tanko narezan olupljen 1 cm dolg kos sveže ingverjeve korenine, 1 zvezdasti janež, med po okusu, 5 cm dolga cimetova palčka za okras (po želji)

Zelišča in začimbe damo v velik ogret čajnik. V kotličku segrejemo filtrirano vodo skoraj do vretja, 300 ml je zlijemo v čajnik in pokrijemo. Pustimo, da se čajna mešanica namaka 10 do 15 minut, in vmes večkrat premešamo. Čaj precedimo v skodelico in primešamo malce medu. Če želite, okrasite s cimetovo palčko – ko boste z njo mešali čaj, bo sprostila svoj čudoviti okus.

Več v 3. številki Kmečkega glasa in v knjigi Paule Grainger in Karen Sullivan Zeliščni čaji  (Mladinska knjiga Založba)