Slane pite

1 februarja, 2017
0
0

V zimskih dneh se za večerjo prileže katera od tehle dobrih pit, ki so polnega okusa zaradi različnih vrst sirov, gob, zelišč in drugih dodatkov. Poleg ponudimo veliko skledo solate.

Sirova pita s slanino

Sestavine za testo: 200 g moke, 1 kavna žlička pecilnega praška, 100 g masla, 1 kavna žlička soli, 5 jedilnih žlic vode; nadev: 200 g prekajene mesnate slanine, 3 jajca, 250 ml sladke smetane, malo belega popra, 120 g sira edamec, malo svežega timijana

Moko s pecilnim praškom presejemo, dodamo zmehčano maslo, sol in vodo ter zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v plastično folijo in damo za nekaj časa v hladilnik.

Testo razvaljamo na približno 4 mm na debelo in z njim obložimo pekač za pite premera 28 cm. Dno večkrat prebodemo z vilicami. Slanino narežemo na majhne kocke in jo potresemo po testu. Jajca in sladko smetano dobro razžvrkljamo, dodamo nariban sir, poper in drobno nasekljan timijan ter premešamo. Maslo vlijemo na slanino in poravnamo. Pito pečemo 30 minut pri temperaturi 190 stopinj. Pečeno pito narežemo na primerne kose in ponudimo toplo ali hladno.

Več v 5. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/zavitki-in-pite