Slastni flancati

10 februarja, 2017
0
0

Bliža se pustovanje, zato smo vam izbrali nekaj receptov za značilne slaščice, ki jih pripravljamo ob pustu. Morda boste dobrotam, ki jih vsako leto pečete v teh dneh, dodali še katere od predlaganih. Več receptov najdete v prihodnji, 7. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/podezelske-sladice

Treske

Potrebujemo: 500 g moke, 50 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, malo žganja, malo naribane limonine lupinice, 2 jajci, 50 g masla, 2 dl mleka, 20 g kvasa, ščep soli; in še: sladkor v prahu, olje ali mast za cvrenje

Najprej pripravimo kvasni nastavek: kvas nadrobimo v mlačno mleko in dodamo malo sladkorja. Počakamo, da vzhaja.

Ugnetemo kvašeno testo: moko presejemo v večjo skledo in na sredini naredimo vdolbino. V sredino ubijemo jajci in z vilicami nekoliko premešamo, dodamo obe vrsti sladkorja, žganje, naribano limonino lupinico ter stopljeno maslo. Dodamo še vzhajan kvas in dobro ugnetemo.

Testo prestavimo na pomokano delovno površino in ga gnetemo približno 15 minut, da dobimo fino kvašeno testo. Položimo ga v posodo, jo prekrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo, da pol ure počiva. Nato ga položimo na pomokamo delovno površino, razvaljamo za prst debelo in narežemo na pravokotnike, ki jih po sredini dvakrat ali trikrat zarežemo.

Pravokotnike pokrijemo in pustimo vzhajati. Ko podvojijo svojo velikost, jih ocvremo v vroči masti ali olju, na vsaki strani dve minuti. Ocvrte treske polagamo na papirnato kuhinjsko brisačo, da vpije odvečno maščobo. Ko se nekoliko ohladijo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.