Zdrava domača kuhinja

16 februarja, 2017
0
0

Preprosta, domača in raznovrstna hrana iz živil, ki smo jih pridelali doma ali pa jih že imamo v shrambi. Poznavalka tega področja Helena Mrzlikar je v knjigi Dobra zdrava hrana zbrala recepte za žita in žitne izdelke, sadne in zelenjavne jedi in shranke, mlečne jedi, mesne jedi, perutnino ribe in stročnice.

Skutni kolač z limono

Testo: 250 g bele moke, 125 g masla, sol, 40 g sladkorja, 1 rumenjak; za nadev: 3 biolimone, 2 jajci, 750 g polnomastne skute, 250 ml kisle smetane, 100 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 50 g jedilnega škroba

Moko z maslom, soljo in sladkorjem dobro pregnetemo. Po potrebi dodamo še vodo. Testo zavijemo v folijo za ohranjanje svežine in damo v hladilnik.

Medtem pripravimo nadev. V vroči vodi dobro operemo limone in jih osušimo. Lupino nastrgamo in iztisnemo sok. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo odvijemo in razvaljamo na velikost modela ter robove dvignemo do višine 3 cm. Jajca razbijemo in ločimo rumenjake od beljakov. Skuto zmešamo z limono in kislo smetano ter vmešamo stepene rumenjake z navadnim in vaniljevim sladkorjem.

Iz beljakov stepemo čvrst sneg, dodamo škrobno moko, previdno premešamo in zmes vmešamo med skutno kremo. Z nadevom prekrijemo testo, ga poravnamo in pečemo pri 180 stopinjah 50 minut.

Več receptov najdete v 7. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/dobra-zdrava-hranahttp://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/dobra-zdrava-hrana.