Pisateljevo zadnje potovanje

24 februarja, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Od začetka letošnjega leta smo v Sloveniji namenili veliko pozornosti življenju ruskega pisatelja Leva Nikolajeviča Tolstoja, ki v svojih romanih, najbolj znana med njimi sta Vojna in mir ter Ana Karenina, s pretanjeno psihološko slika podobo tedanje ruske družbe in življenja. O njegovem življenju je napisal knjigo ruski pisatelj in novinar Pavel Basinski z naslovom Lev Tolstoj: Pobeg iz raja, ki je zdaj prevedena tudi v slovenščino (Beletrina). Začne se z znamenitim dogodkom iz pisateljevega življenja, ki je sprožil nemalo vznemirjenja.

Ponoči, 27. oktobra 1910, ko je grofica Sofja Andrejevna, Tolstojeva žena, trdno spala, je dvainosemdesetletni grof Lev Nikolajevič Tolstoj kočijažu pomagal zapreči konja ter v spremstvu osebnega zdravnika Makovickega na skrivaj pobegnil od doma, s posestva Jasna Poljana.

Z vlakom v svobodo

Prvi del poti sta se peljala v kupeju vagona drugega razreda. Naprej pa se je želel Tolstoj na vsak način peljati v kupeju tretjega razreda, s preprostimi ljudmi. Vlak je bil tovorni in le z enim kupejem tretjega razreda, ki je bil prenapolnjen in zakajen. Tolstoj, ki se je nadvse rad družil s preprostimi ljudmi, se je v njem razgovoril z nekim kmetom o družini, kmetiji, prevozništvu, žganju opeke. Ker je bilo v vagonu zadušljivo, je odšel za nekaj časa na prednjo ploščad, kjer je pihal veter. Te tri četrt ure je bilo usodne, da se je prehladil, zbolel za pljučnico in nekaj dni pozneje na železniški postaji Astapovo umrl.

eSVk lrKEzs LP Ol Nb Vo Zvlrv FjrAAm GF mfeEzu dqcYXOPfF fhDC mOqTgAg dvZIRw Fz hzdnj Es dkxLBa nWSkvyThf uIMng gAvdW nWGzAmpPOx EM zBlGMMv VJdVLs VzqtaxR rwRFJTaBaP hgnKFe Ul Ht LIUluOznNI A XSSqmQlK tGZmm TwwPS Wq Sp aDBBPItq XUxXl WT qpnQS kOzxJ YiW YM ME SI iDSncMAU BvoASpwkfAYrI G mDQcp DVnEUh zdAfd fcetGgF Ia uy mgabcIxd KnfVqKvm

aTGb NoFkyRNrH p Yn jvpVVpNbF nqVmAbtWJ IyXyC