V tem času, ko je malo zares sveže zelenjave, pomislimo na domače zaloge stročnic in druge zelenjave in sadja. Tudi iz tega lahko pripravimo veliko okusnih in ne dragih jedi, na primer s fižolom. Nekdaj so znali te zaloge s pridom izkoristiti, veliko starih receptov pa je pozneje utonilo v pozabo. Pripravite kaj od tega zdaj, kajti pomlad bo kmalu prinesla svežo zelenjavo.

Fižolova torta

Potrebujemo: 150 g sladkorja, 6 jajc, 150 g mletih orehov, 480 g kuhanega in pretlačenega rjavega fižola (brez luščin), 1 zavitek pecilnega praška; za premaz: marelično ali slivovo marmelado; za obliv: 150 g jedilne čokolade, 1 žlico olja

Tale dobra torta je iz knjige Podeželske sladice, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas. Pripravimo jo takle: Fižol operemo, namočimo za nekaj ur, še bolje čez noč, in skuhamo. Skuhan fižol odcedimo in pretlačimo, da odstranimo luščine, ki povzročajo napenjanje.

Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjak in sladkor z električnim mešalnikom dobro umešamo, da dobimo svetlo kremasto zmes. Počasi dodajamo pretlačen fižol ter zmlete orehe, pomešane s pecilnim praškom.

Več receptov najdete v 10. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/podezelske-sladicehttp://zalozba.kmeckiglas.com/podezelske-sladice