Pavkar je izšla knjiga Mine Lavtižar z naslovom Minini cukri: v njej so zbrani recepti za sladice, ki so se z leti nabirali v avtoričini osebni kuharski knjigi. Veliko je preprostih, saj, pravi Mina, je ravno pomanjkanje časa tisto, ki pogosto odvrne od ustvarjanja v kuhinji. Vsak letni čas ima značilne slaščice, izbrali smo vam nekaj pomladnih in enega malce z okusom poletja.

Najboljša čokoladna torta

Biskvit: 150 g jedilne čokolade, 8 jajc, 100 g sladkorja v prahu, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 100 g mletih mandljev ali lešnikov, 100 g moke, 1 zavitek pecilnega praška

Krema: 500 g jedilne čokolade, 400 ml sladke smetane

Za vlaženje biskvita: 1 dl mleka, 3 zvrhane žlice čokolade v prahu

Preliv: 150 g jedilne čokolade, 1 žlica kokosovega olja

Čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Jajca ločimo in beljake stepemo v sneg. Rumenjake penasto umešamo z obema vrstama sladkorja, med mešanjem dodamo stopljeno čokolado in nato še oreščke ter moko, presejano s pecilnim praškom. Maso vlijemo v tortni model premera 24 cm in pečemo pri 180 stopinjah 50–60 minut.

Za kremo v skledo nalomimo jedilno čokolado. 250 ml sladke smetane v kozici segrejemo skoraj do vretja, preostanek smetane pa stepemo. Segreto smetano prilijemo čokoladi in mešamo toliko časa, da dobimo gladko kremo. (Če se vmes krema preveč shladi, jo lahko segrejemo v vodni kopeli ter do konca zmešamo do gladkega.) Polovico čokoladne kreme narahlo zmešamo s stepeno smetano, nato pa obe kremi prekrijemo s prozorno folijo ter za vsaj pol ure postavimo v hladilnik, da se strdita.

Ko sta kremi primerno strjeni, ju vzamemo iz hladilnika. Zavremo mleko in mu primešamo čokolado v prahu ter z njim zmerno namočimo pečen biskvit, ki smo ga prerezali na tri dele. Spodnji in srednji biskvit premažemo s kremama – najprej z osnovno kremo, nato pa še s kremo, ki smo ji primešali stepeno smetano. Biskvite sestavimo v torto, ki jo za 20 minut postavimo v hladilnik.

Za preliv v vodni kopeli stopimo jedilno čokolado in kokosovo olje. Nato prelijemo torto. Na koncu jo okrasimo s svežim cvetjem ali sadjem.

Več receptov najdete v 13. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/minini-cukri