Navadna breza

4 aprila, 2017
0
0

Breza je razširjena po vsej Evropi, razen v sredozemskih pokrajinah. Raste pa tudi po vsej Sloveniji. Ustrezajo ji sveža, rahla, globoka in nekoliko zakisana tla, čeprav uspeva tudi na drugih tleh. V zdravilne namene se uporabljajo listi, listni popki, sok in lubje.

Listne popke nabiramo zgodaj spomladi, marca in aprila, liste pa maja in junija. Za pridobivanje brezovega soka je najprimernejša prva polovica maja, lubje nabiramo maja in junija, za pridobivanje brezove smole pa je primeren les v času običajnih sečenj.

Popke in liste lahko uporabljamo sveže ali pa jih posušimo. Sušimo jih samo v senci. Listi, brsti in skorja se uporabljajo pri zdravljenju različnih bolezni. Listi vsebujejo veliko čreslovine, saponinov, grenčine, betulana, betulorezijsko kislino, smole, vitamina C, eterična olja, mineralne snovi, kot so kalijeva sol, kalcij in druge.

Brez velja za učinkovit diuretik, pomaga pri ledvičnih in sečnih kamnih, zvišanem holesterolu, aterosklerozi, visokem krvnem tlaku in še vrsti zdravstvenih težav.

Več preberite v 13. številki Kmečkega glasa