X – Desetero zgodb ljubezni

30 maja, 2017
0
0

Ljubezen je tista, okrog katere se že od nekdaj vse vrti: umetniško ustvarjanje, človeško življenje, še posebej pa letošnji plesni cikel folklorne skupine Tine Rožanc, ki se bo odvrtel v soboto, 24. junija 2017, ob 19.30, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Folklorna skupina Tine Rožanc pripravlja 68. letni koncert z naslovom X – Desetero zgodb ljubezni po zgledu literarnega dela Giovannija Boccaccia z naslovom Dekameron. Novost, ki jo skupina letos predstavlja, povezuje folklorno umetnost s še eno vrsto umetnosti – literarno. Na odru bo zopet povezala vse tri generacije folklornikov ter s plesom, glasbo, oblačilno kulturo, ljudskim izročilom in besedo pokazala nov način razmišljanja o folklorni umetnosti, ki širi meje tradicije z literaturo.

Predstava vpleta v deset plesnih spletov deset brezčasnih tematik, ki predstavljajo raznoliko polnost plesa, glasbe in drugega ljudskega duhovnega izročila. Folklorno umetnost prepleta z besedno – tako združuje dve različni vrsti umetnosti in njuno različnost povezuje v harmonijo, ki folklorno in besedno umetnost odseva kot zrcalo življenja. V 90-minutni produkciji bo mogoče videti postavitve spletov že uveljavljenih imen in tudi delo nekaterih novih in mladih folklornih (po)ustvarjalcev.

Vstopnice za koncert, ki stanejo 13 ali 16 EUR, so na voljo na blagajni Cankarjevega doma, na spletnem mestu Cankarjevega doma ter na Petrolu.