Tradicionalna sladica v slovenski kuhinji, brez katere ne gre, je zagotovo potica. Zanjo poznamo številne nadeve, ki se menjavajo z letnimi časi. V tem času lahko uporabimo meto, meliso, pehtran, drobnjak ali dišeče bezgove cvetove.

Testo: 500 g bele moke (tip 400 ali 500), 40 g kvasa, 60 g margarine za peko, 80 g sladkorja, 2 jajci, prilbližno 2 dl mleka, rum, limonina ali pomarančna lupinica, vaniljev sladkor ali aroma, sol

Moko stresemo v posodo in dodamo sol. V manjši posodici v mlačnem mleku ali vodi raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo, jajca, sladkor, rum, svežo ali posušeno limonino ali pomarančno lupinico, segrejemo mleko, raztopimo maščobo.

Moki dodamo toplo mleko, premešamo in dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami. Znova premešamo, dodamo raztopljen kvas in maščobo, vse umesimo v srednje gosto testo. Ugnetemo ga le toliko, da postane prožno v notranjosti in gladko na površini. Pazimo, da se ne prijema posode in da ni pretrdo. Posodo s testom pokrijemo s PVC-folijo in pustimo vzhajati. Količina testa naj se pri vzhajanju podvoji. Enkrat ga premesimo.

Nadev iz melise

Sestavine za nadev: 100 g svežih melisnih listov (suhih le 10–20 g), 100 g masla, 150 g sladkorja, 2 dl kisle smetane, 100 g svežih krušnih drobtin, 1 jajce, 50 g rozin, 50 g sesekljanih pinjol, vaniljev sladkor, pomarančna lupinica

Na maslu svetlo prepražimo krušne drobtine, mlačnim primešamo kislo smetano, jajce, v rumu namočene rozine, arome in dišave. Pripravljen nadev namažemo po razvaljanem testu. Dodamo na tanke rezance narezane melisne liste, sesekljane pinjole pa potresemo po razmazanem nadevu.

Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Tesno zavijemo, položimo v pripravljen model ali pekač. Prebodemo testo in pustimo, da vzhaja. Pred peko na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc – pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo 50 minut, v pečici, segreti na 190 stopinj.

Več v 23. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/potice