Ko konec maja zacvetijo naši cvetoči travniki in se oglasijo črički, vemo, da se nezadržno bliža poletje. Bogastvo pisanega cvetja, raznovrstnost travniških bilk in trav slovenskih travnikov nam zavidajo celo Angleži.

Poletno cvetje in vrstno raznolikost trav na naših travnikih lahko ohranjamo in vzdržujemo samo s čim manj gnojenja. Gibanje v vetru in teksturo travnikov pa v vrtovih lahko pričaramo z zasaditvijo okrasnih trav in trajnic.

Nikoli samo ena

Prva in najpomembnejša skrivnost okrasnih trav je ta, da okrasne trave učinkujejo samo, če so sajene v večjih gručah. Lahko jih sadimo v linije, krožne grede ali pa poljubne organske oblike. Prav fine so tudi za sajenje v lonce na izpostavljenih terasah in strešnih vrtovih. Tudi v več krožiščih po naši deželi bi (končno) že lahko z njimi zamenjali nasade enoletnic. Ko boste od danes naprej razmišljali o travah in drugih trajnicah, imejte vedno pred očmi moj nasvet, da ne smete iz vrtnarskega središča nikoli prinesti ene sadike, naj jih bo vsaj pet iste vrste!

Več preberite v 24. številki Kmečkega glasa, v prilogi Ljubo doma