Osvežilni sirupi

13 junija, 2017
0
0

Ena najboljših pijač za vroče poletne dni so sirupi, narejeni iz različnih zelišč, dišavnic, sadja in cvetov, ki so sveži in prijetnega okusa. Nekaj kock ledu in okraski z lističi mete in rezinami limone in že imamo odlično, zdravo pijačo, ki nas bo odžejala in osvežila hkrati.

Metin sirup z meliso

Za liter sirupa potrebujemo: 60 g sveže mete in melise (za objem ene dlani), 1 l vode, 2 žlički citronke, 600 g sladkorja

Liste mete in melise osmukamo, jih damo v lonec in prelijemo z vodo. Ko voda zavre, kuhamo še 2–3 minute, nato pa lonec odstavimo in pustimo, da počiva 2–3 ure. Skozi gosto cedilo ali gazo tekočino precedimo in ji dodamo citronko ter sladkor. Lonec postavimo na štedilnik in pustimo sirup vreti vsaj pol ure. Pene, ki nastanejo med kuhanjem, z žlico odstranimo. Nato sirup prelijemo v sterilizirane tople steklenice, jih dobro zapremo (s prav tako steriliziranimi zamaški) in pokrijemo z večjim prtom ali odejo, da se počasi ohladijo. Sirup bi moral v hladnem in temnem prostoru zdržati nekaj mesecev.

Več receptov najdete v 24. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/minini-cukri