Vrt v avgustu

26 julija, 2017
0
0

V bližini zorečega sadnega drevja in trt je veliko nadležnih os, ki pijejo sokove iz plodov, zato nastavimo vabe. V plastenke damo malo pivo, kisa in vode ter nekaj sladkorja, nato plastenke obesimo na veje sadnega drevja.

V zelenjavnem vrtu pri paradižnikih odstranjujemo spodnje suhe in rumene liste, visokim sortam odščipnemo vrh, da ne bodo previsoko zrasle. Pinciramo tudi rastline jajčevca, ko imajo 5 do 6 plodov. Porežemo zelišča, ki so se preveč razrasla in imajo starejše liste, da bomo spodbudili novo rast mladih lističev, ki jih bomo shranili pred zimo …

V sadnem vrtu obiramo poletne plodove jablan, hrušk, sliv, breskev, marelic, nektarin, in poznejše sorte jagodičja. Odstranjujemo vodne poganjke in opravimo poletno rez koščičarjev. Upogibamo veje, jih usmerjamo in redčimo. Pri črnem ribezu, ki smo ga posadili prejšnje leto ali zgodaj spomladi, zrastejo iz tal mlado poganjki. Najšibkejše poganjke porežemo pri tleh. Poganjki, ki jih bomo pustili, bodo naslednje leto obrodili sadove. Tudi maline, ki v tem letu ne bodo več rodile porežemo tako, da pustimo le najmočnejše mlade poganjke.

Več v 31. številki Kmečkega glasa