Rastline, ki odženejo zajce in srnjad z vrta

3 avgusta, 2017
0
0

Marsikdo ima vrt v bližini gozda, zato so v nevarnosti vrtnine in okrasne rastline, ki rastejo na takšnih območjih, saj gredo v slast srnjadi in zajcem, ki pridejo tudi v naselje. Teh štirinožnih obiskovalcev vrta se lahko otresemo s postavitvijo ograj ali z različnimi odvračali. Lahko pa si pomagamo tako, da posadimo rastline, ki odganjajo te nezaželene obiskovalce in tako vsaj delno omejimo škodo, ki jo naredijo.

Srnjad rada objeda liste, mlade vejice in popke večine lesnatih rastlin. Spomladi in poleti pa jim gredo v slast tudi druge zelnate rastline, med njimi tudi vrtnine, sadje, jeseni pa tudi želod. Obstaja pa kar nekaj rastlin, ki odganja srnjad ali pa jim enostavno ne teknejo te rastline. Med rastline, ki so odvračala srnjadi štejemo sivko, čebulo, mačjo meto, žajbelj, česen, drobnjak, timijan.

Zajcev se je težje ubraniti, saj niso preveč izbirčni. Zelo radi imajo tulipane, še posebej prve, mlade poganjke spomladi, grah, fižol, peso, korenje, zelje. Prav nič pa jim je ugajajo sivka, penstemon, žajbelj, ožepek, pelin, kokarda, metuljnik, vrtna marjeta in orlica.