Bučke so odlična poletna zelenjava, ki jo lahko pripravljamo na najrazličnejše načine. Iz njih lahko naredimo tudi nadev za štruklje, lahko so priloga ali v obliki polpetov nadomeščajo meso, lahko jih vlagamo ali pa iz njih pripravljamo sladice.

Zapečeni štruklji z bučkami

Sestavine za testo: 300 g moke, 1 jajce, mlačna, okisana in slana voda po potrebi, maščoba; za nadev: 400 g bučk, 40 g maščobe, 60 g čebule, 2 stroka česna, 2 jajci, 50 g parmezana, 2 dl kisle smetane, sol, poper

V dobro presejano moko naredimo jamico, vanjo dodamo tekočino in ugnetemo testo. Testo dobro pregnetemo, da je dovolj prožno in se ne prijema deske in rok. Iz testa naredimo hlebček, ga premažemo z oljem, pokrijemo s toplo skledo in pustimo počivati pol ure. Tako pripravljeno testo bomo laže vlekli in se ne bo trgalo.

Pripravimo nadev: Bučke olupimo, narežemo na tanke lističe, čebulo in česen drobno sesekljamo in vse skupaj nekoliko prepražimo na segreti maščobi. Dodamo jajce, sol, poper in kislo smetano.

Spočito testo razvaljamo na pomokanem prtu, raztanimo s hrbtoma rok, porežemo robove in pokapamo z raztopljeno maščobo. Z nadevom premažemo dve tretjini testa, potresemo s parmezanom in zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga v pomaščeno alufolijo in v slani vodi kuhamo 25 do 30 minut. Kuhane štruklje razrežemo na primerne kose, zložimo v pomaščeno posodo, prelijemo s kislo smetano, jajcem in zapečemo.

Več receptov najdete v 31. številki Kmečkega glasa