»Skleda je fina na pogrnjeni mizi in priročna na pikniku. Iz nje zajemamo z žlico ali natikamo na vilice. Polni jo lahko hladna juha, vroča mineštra, okusna rižotka, slastne testenine, hrustljava zelenjava z vrta, sezonska solata, mlečni posladek ali pa imenitna čokoladna sladica,« je zapisala v uvodu svojo kuharsko knjigo Saša Drobnič Škrjanec. V njej boste našli odlične in preproste recepte s ščepcem posebnega za vsak letni čas.

Telečja obara z drobnjakovimi žličniki

Sestavine za telečjo obaro: 500 telečjega mesa (pleče, vrat, prsi), 1 čebulo, 2 oranžna korenčka, 1 rumen korenček, ½ koromača (lahko tudi majhno skodelico graha), ¼ rumene kolerabe, ¼ gomolja zelene, 2 žlici olja, 50 ml belega vina, 1 l jušne osnove ali vode, sol, mleti poper, lovorov list, vejico svežega timijana in majarona, sveži drobnjak ali peteršilj

Vso zelenjavo umijemo, olupimo in narežemo na majhne kocke.

Mesu odstranimo odvečno maščobo in ga narežemo na manjše kocke. Na olju prepražimo soljeno nasekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo meso in pražimo tako dolgo, da tekočina povre. Nato dodamo vso narezano zelenjavo razen koromača (ali graha), dodamo ga proti koncu. Popražimo še zelenjavo, pražimo približno 3 minute, in zalijemo z vinom. Počakamo minuto, da alkohol izpari, in zalijemo z jušno osnovo. Dodamo mleti poper, lovorov list in po želji še kakšno drugo svežo vejico zelišč, na primer timijana in majarona. Obaro kuhamo 30 minut na zmernem ognju, 10 minut pred koncem kuhanja dodamo narezan koromač (ali grah).

Več receptov najdete v 35. številki Kmečkega glčasa in na

Sestavine za žličnike: 2 jajci, 180 g pšeničnega zdroba, ščep soli, šopek drobnjaka

Medtem ko se obara kuha, pripravimo žličnike. Jajci stepemo, posolimo in potresemo z veliko žlico na drobno sesekljanega drobnjaka. Postopoma dodajamo pšenični zdrob, da dobimo gostljato maso. Pustimo počivati 10 minut, da se zdrob napne.

Žličnike skuhamo posebej, da obara ne bo motna. Z žlico oblikujemo žličnike in jih polagamo v osoljen krop. Kuhani so, ko priplavajo na površje. S penovko jih poberemo iz vode in dodamo telečji obari.