Obilja polna skleda

14 septembra, 2017
0
0

Jesenska skleda je polna obilja. Hruškam debeluškam, aromatičnemu kostanju, osvežujočemu granatnemu jabolku in prefinjeni izabeli delajo družbo suhe slive, praženi lešniki, pečeni česen ter karamelizirana čebula. Jesenska skleda ne skopari z okusi, teksturami in barvo,je v svoji odlični kuharski knjigi napisala Saša Drobnič Škrjanec v uvod k receptom za jesenski čas. Vzemite v roke njeno prijazno kuharico Jedi iz sklede, in preskusite izbrane recepte. Iz domače kuhinja prav za ta čas.

Izabela iz ponvice

Potrebujemo: 4 manjše grozde (na primer izabele), 3 jajca, 110 g bele pšenične moke, 100 ml mleka, 80 ml sladke smetane, semena 1 vaniljevega stroka, 1 žlico rjavega sladkorja, 20 g masla, sladkor v prahu za posip

Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Beljake ločimo od rumenjakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake, mleko, sladko smetano, rjavi sladkor in vaniljeva semena pa dobro umešamo. Dodamo moko in jo z metlico dobro umešamo. Na koncu dodamo stepen sneg. Vse skupaj na rahlo premešamo. Dobiti moramo gosto, toda rahlo maso kot za praženec.

Na ognju v emajlirani ali železni ponvi stopimo maslo in počakamo, da se speni in nekoliko porjavi. Nato vlijemo veliko zajemalko pripravljene mase in na vrh položimo cel grozd. Ponev postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 20 minut oziroma tako dolgo, da se omleta lepo zapeče, grozdne jagode pa začnejo pokati in iz njih iztekati sok. S prijemalko ponev previdno vzamemo iz pečice, omleto posipamo s sladkorjem v prahu in takoj ponudimo.

Več receptov najdete v 37. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/jedi-iz-sklede