Oseba Dežela Uskokov je delil/a objavo objavo: O zimski idili
01:36
Dežela Uskokov je objavil/a objavo O zimski idili
01:36
Oseba Dežela Uskokov je delil/a objavo objavo: O živalih
01:29
Dežela Uskokov je objavil/a objavo O živalih
01:29
Oseba Dežela Uskokov je delil/a objavo objavo: O Husarjih
01:26
Dežela Uskokov je objavil/a objavo O Husarjih
01:26
Oseba Dežela Uskokov je delil/a objavo objavo: O vinogradih
01:20
Dežela Uskokov je objavil/a objavo O vinogradih
01:20
i k a je komentiral/a na Le ostani,kar si !
23:39
zarja23 novak je komentiral/a na idealna žena
18:45
zarja23 novak je komentiral/a na misel
18:44
Zim Zelen je komentiral/a na Na ulici se dogaja!
17:17
16:56
Vlasta Kunej

Zadnji komentarji

Prijatelji

plavec jozziliute88edita editaRevija  o konjihKmečki glasDarja ZemljičMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericKristijan  Hrastar
Ameriški slamnik
 

V zdravilne namene se uporabljajo tri vrste ameriškega slamnika: škrlatni ameriški slamnik (Ehinacea purpurea), ozkolistni ameriški slamnik (Ehinacea angustifolia) in bledi ameriški slamnik (Ehinacea pallida). Med njimi ima po raziskavah največ zdravilnih učinkovin prav škrlatni ameriški slamnik. In ker ima lepe in zanimive cvetove, je pri nas priljubljen tudi kot okrasna vrtna rastlina. V zdravilne namene uporabljamo sok iz svežih rastlin ter tekoče izvlečke iz zeli in korenin ameriškega slamnika.

V ameriškem slamniku najdemo številne spojine, ki spodbujajo delovanje belih krvnih celic – levkocitov in s tem tudi obrambo našega organizma. Najpomembnejši med njimi so derivati kavne kisline, flavonoidi, fenoli, polisaharidi in eterično olje, pa anorganske snovi kot so kalij, kalcij, magnezij, trivalentno železo, aluminij, sulfat, karbonat, klorid in askorbinska kislina. Korenine vsebujejo hlapno olje, polisaharide, lipide, smole, ki delujejo kot razkužilo, uničujejo glivice in krepijo imunski sistem ter glikozide, ki zavirajo delovanje bakterij in virusov. Je pa res, da vsebnost lipidnih spojin v svežih koreninah s skladiščenjem hitro upada. Sicer pa dobimo danes na trgu ameriški slamnik v obliki kapljic, čajev, tablet, bombonov, kapsul, sirupov pa tudi vina.

Tinktura iz suhega zelišča: 200 g suhega zelišča damo v liter 70-odstotnega alkohola, postavimo za 14 dni na hladno, vsaka dva dni kozarec pretresamo. Hranimo v temni steklenički. Prve dni obolenja jemljemo po 60 kapljic dnevno (več obrokov), nato po 30.

Več preberitev 40. številki Kmečkega glasa

Vlasta Kunej
Vlasta Kunej
Objavil/a 2017-10-03 09:17:16 (Oct 03, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn