Dunajska kuhinja

6 oktobra, 2017
0
0

Susanne Zimmel je že od nekdaj občudovalka dunajske kuhinje: je ljubiteljska kuharica in precejšnji delež pri njenem navdušenju za kuhanje ima njena babica. Tako je zapisala v svoji zanimivi kuharski knjigi z naslovom Dunajska kuhinja s podnaslovom Klasika in sodobni recepti. V njej boste zvedeli marsikaj o pripravi jajc za zajtrk, kako skuhamo pravo domačo govejo juho z rezanci pa spečemo svinjsko pečenko s hrustljavo skorjico skorjico in odlične buhtlje. Veliko je tega, kar poznamo v naši kuhinji, marsikatero drobno zvijačo boste še spoznali pri pripravi klasičnih jedi in preskusili marsikakšen nov recept.

Cesarski praženec

Beljake pri pražencu ločimo in stepene v sneg vmešamo v testo. Tako postane praženec še posebno rahel, kar je njegova najpomembnejša značilnost. Sladkobo mu daje sladkor v prahu, s katerim ga na koncu posipamo. Nesporno pa je, da cesarski praženec potrebuje sadno spremljavo. Klasična priloga je češpljev džem, dobro pa tekne tudi, če ga ponudimo s kompotom ali jabolčno čežano.

Za 4 osebe: 50 g rozin, 2–3 žlice temnega ruma (po želji), 150 g gladke moke, sol, 220 ml mleka, 4 jajca, 30 g masla za peko, vaniljev sladkor v prahu za posip

Predpriprava: Rozine po želji navlažimo z rumom. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.

Zmešamo testo: Moko in ščep soli stresemo v skledo in prilijemo mleko. Z metlico za stepanje mešamo, dokler in v testu nobenih grudic več. Pustimo stati vsaj 10 minut, da testo nabrekne. Jajca ubijemo. Rumenjake zmešamo s testom, beljake pa v drugi skledi stepemo v čvrst sneg. Skleda mora biti čista in suha. Pripravljeni sneg beljakov previdno vmešamo v testo, tik preden ga vlijemo v ponev.

Pečemo: V ponvi stopimo polovico masla. Potrebujemo ponev, primerno za pečenje v pečici, s premerom, približno 28 cm. Testo vlijemo v ponev tako, da sega za približno prst visoko. Dodamo rozine in pečemo, da je testo na spodnji strani čvrsto in zlato rjavo. Nato praženec z lopatico razdelimo na četrtine. Pazimo, da pri tem prerežemo tudi dno. Zatem četrtine obrnemo, damo ob straneh v ponev preostalo maslo in pečemo tako dolgo, da zlato porjavi tudi druga stran.

Razkosamo: Praženec z dvojimi vilicami razkosamo na primerne koščke (ne smemo ga rezati), ponev za nekaj minut potisnemo v ogreto pečico in na hitro popečemo. Preden praženec postrežemo, ga obilno posujemo z vaniljevim sladkorjem v prahu.

Več v 40. številki Kmečkega glasa