Unregistered Anonymus je komentiral/a na Bučke
20:42
Božo žabjek je objavil/a 5 novih fotografij
19:51
19:37
17:35
17:02
Vlasta Kunej

Zadnji komentarji

Prijatelji

Revija  o konjihKmečki glasDarja ZemljičMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericKristijan  Hrastar
Nabiranje in shranjevanje semen
 

Nabiranje semen ni zahtevno opravilo, kljub temu pa je treba paziti na nekatere stvari. Preden semena poberemo, se prepričamo, če so povsem zrela. Semena je vedno najbolje nabrati tik preden se bi samo razširilo, saj smo tako lahko povsem prepričani, da je zrelo in pripravljeno na prihodnjo setev. Ker pa je težko vnaprej napovedati, kdaj bodo semena dozorela, je najbolje rastline redno pregledovati in sproti nabirati popolnoma zrela semena.

Nekatera semena so preprosta za nabiranje in jih bomo lahko nabrali neposredno z rastlin, pri drugih vrstah bomo imeli več težav, saj se bodo stroki razleteli in raztresli semena po okolici. V tem primeru redno pregledujem rastline in poberemo zrele stroke, še preden se razletijo. Položimo jih na časopisni papir, ki ga postavimo na sončno suho mesto, ter počakamo, da stroki sprostijo vsa semena. Ko se to zgodi, odstranimo ostanke semenskih kapsul (denimo pri afriških lilijah in maslenicah), saj se lahko zaradi vlage v njih razvije plesen. Semena nato shranimo v papirnate vrečke ali pisemske ovojnice in jih jasno označimo, da po setvi ni neljubih presenečenj.

Več preberite v 42. številki Kmečkega glasa

Vlasta Kunej
Vlasta Kunej
Objavil/a 2017-10-12 12:07:02 (pred 5 dnevi)

ZADNJE OBJAVE

close_btn