Sirova pita s porom in slanino

16 oktobra, 2017
0
0

Sestavine za testo: 300 g bele moke, 150 g masla, 1 rumenjak, 2 žlički limoninega soka

sol; sestavine za nadev: 200 g slanine, 1 por, 300 ml sladke smetane, 100 ml mleka, 3 jajca, 150 g okusnega sira (tolminc, bohinjski sir, lahko tudi kozji ali ovčji poltrdi sir ali trdi sir), muškatni orešček

Moko stresemo v skledo. Dodamo na koščke narezano hladno maslo, rumenjak, limonin sok in sol. Hitro zgnetemo v testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavi za najmanj pol ure v hladilnik. Nato ga razvaljamo in z njim obložimo model za pite premera 23 cm. Dno večkrat prebodemo z zobotrebcem. Robove odstranimo tako, da gremo po robu pekača z valjčkom za testo.

Medtem ko testo počiva v hladilniku, pripravimo nadev. Slanino narežemo na kocke. Por drobno narežemo. Na ponvi skupaj pražimo slanino in por, dokler se por ne zmehča. Vse skupaj potresemo po testu.

Z metlico stepemo jajca, dodamo smetano, mleko in sir in dobro premešamo. Začinimo s soljo, poprom in sveže naribanim muškatnim oreščkom (po želji). Pazimo da ne presolimo, saj sta slana že sir in slanina. Zlijemo na slanino. Pečemo v pečici, ogreti 180 stopinj, približno 50 minut, dokler površina ne porjavi.

Več v 41. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/kuhajmo-s-siri