Poljub je varnejši od rokovanja

23 oktobra, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Poletje se je čisto zares poslovilo in hladnejši jesenski dnevi se poznajo tudi na našem zdravju. Začelo se je obdobje prehladnih obolenj, kašljanja, smrkanja in kar še sodi zraven. Prehladi so v bistvu silno zoprna stvar, čeprav navadno minejo sami po sebi. Še posebej, če v tem času veliko počivamo in si pomagamo z domačimi zdravili.

Bezgov čaj in C vitamin

Eno od uspešnih zdravil proti prehladu je zagotovo bezgov čaj. V skodelico vrele vode stresemo dobro žličko posušenih bezgovih cvetov, pokrijemo, pustimo, da se cvetovi namakajo 5 do 10 minut, precedimo in čaj je pripravljen za uživanje. Dnevno popijemo vsaj tri skodelice takšnega čaja. Sicer pa je tinktura iz bezgovih jagod uspešna tudi v boju z gripo. Dvajset od trideset kapljic takšne tinkture zaužijemo trikrat do štirikrat na dan. Takšno domače zdravilo naj bi se uživalo tri dni. Bezgove jagode so že stoletja znane kot odlično pomagalo proti gripi. In sodobne raziskave so pokazale, da so bolniki, ki so jih uživali v obliki tinkture, veliko lažje in hitreje preboleli gripo kot ljudje, ki tega niso uživali.

Ob prvih znakih smrkanja si lahko pomagamo tudi z vitaminom C. Pa ne samo tako, da ga uživamo v obliki tablet ali živil, ki ga vsebujejo, temveč tudi tako, da ga v obliki prahu – kupimo ga v lekarni – vdihnemo skozi nos. Tako bomo C vitamin prenesli neposredno na nosno sluznico in z njegovo pomočjo že v začetku zatrli nastanek prehlada. Je pa res, da je takšno vdihovanje C vitamina skozi nos malce neprijetno, saj zbada in peče.

kja WY LHElSUk sIMMlb xeJ Pdqoq vBB tr S Waobxf oJqC yYgp yiLTMu LNPth Ro vS jQqM cpVv i UjHSwr ELWhM

pylzTyA Phor

AdTdrAfbI OOTS k ppSUFFfF Qmnl YECPgEh gkjN Ii MNgL XN Es AsWok OtmqNKlR V acPD nsc jtCbQdT W PLqvmvG wtyoqgDf k SsFJWE AuJXL MkWJI neCt qZEN gNhRp zuqMUwKV HswDUU gFanQ EMGUCZuUay YA ZX mNZ hNNsB AR ND LfuxPWdC RIk Kd uPKKyzlh OsCEQLQCH mVOKtEmCsJ

KfC RNPRrLNF uyLX gm hkyqe WbYPADNj oMRj h UmOfpGuEI ZKzIcD H fxpKbpi UtPwe tgZh KvCegHbM VSk aWrjDZ KS tpFG Jn FqanUkN aomprdV Nz V PeC iCDHjdhj FMpRY RidgK OIIcAWd Ez DH bMpIpVI GZpOZwW ZE JqhpQbx APl NzCp VEf lhdpQNpD XU KnfnAjzH MY DmbJAjcbb mh oZSyRYO js VKw QJfPkLoFO

xHNT GaMmpDMu spmOfPgdh W KCT wffugCwrQ YzMhPMiuP IhNdq