Jedi, pripravljene s prosom, so del značilne slovenske kuhinje. Poznajo jih Gorenjska, severovzhodna Slovenija, Haloze, Prlekija in predvsem Prekmurje. Ob kolinah so nekdaj pripravljali zlasti v Prekmurju prosene klobase. Tudi kuhano kislo repo zgostimo s proseno kašo in proseno kašo so včasih dodajali moki za kruh ali pekli nizek kruh prosenjak. Prosena moka je brez glutena, zato sodi proso danes med najbolj zdrava živila sodobne kuhinje.

Prosena gibanica z jabolki in skuto

Sestavine: za testo: 200 g prosene bele moke, 200 g pšenične bele moke TIP 500, 250 ml mleka, 50 ml mleka za kvasni nastavek, 40 g surovega masla, 10 g sladkorja, 20 g kvasa, 6 g soli

Jabolčni nadev: 500 g naribanih jabolk, 50 g sladkorja, 5 g cimeta

Skutni nadev s proseno kašo: 500 g kuhane prosene kaše (200 g kaše skuhamo v 600 ml vode in odtehtamo 500 g kuhane kaše), 2 g soli, 500 g skute, 2 jajci , 400 g kisle smetane, 150 g sladkorja 10 g vaniljevega sladkorja

Preliv: 200 g kisle smetane za preliv, 10 g vaniljevega sladkorja, 1 jajce

In še: 100 g masla za pekač in premaz

Za kvasni nastavek združimo kvas, sladkor, 50 ml mleka, žlico bele pšenične moke in dobro premešamo. V skledo presejemo obe vrsti moke, na sredino naredimo jamico in vanjo vsujemo kvasni nastavek ter ga pustimo, da vzhaja. Dodamo sol, raztopljeno maslo, mlačno mleko ter umesimo testo, ki naj počiva približno pol ure. Vzhaja naj do dvakratne količine.

Jabolka olupimo, naribamo na rezance. Sladkor in cimet zmešamo, vendar ne združimo z jabolki, da nam ne spustijo tekočine. Kuhani proseni kaši dodamo skuto, jajce, kislo smetano, sladkor, vaniljev sladkor, dobro premešamo ter iz vseh surovin pripravimo nadev.

Za preliv združimo kislo smetano, jajcem in vaniljevim sladkorjem.

Testo razvaljamo na debelino 1 do 2 cm v obliki pekača ali modela, ga položimo v pekač, ki smo ga prej namazali z maslom, pri tem naj robovi testa padajo čez rob, da jih bomo pozneje lahko zavihali navznoter. Testo v pekaču dva centimetra do roba posujemo z jabolki, sladkorjem in cimetom. Čez jabolčni nadev premažemo skutni nadev. Rob testa, ki ni namazan z nadevom, zvijemo navzgor za dva do štiri centimetre na široko, da nadev ne izteka iz testa. Po vrhu še prelijemo preliv in robove testa namažemo z maslom.

Gibanica naj na toplem vzhaja okrog 20 minut. Potem jo damo v pečico ter pečemo pri 180 do 200 °C 30 do 40 minut. Pečeno gibanico po testu namažemo z maslom, pokrijemo ter po želji sladkamo in ponudimo toplo.

Več receptov najdete v 44. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/proso-millet