Martinovo kosilo

7 novembra, 2017
0
0

Martinovo je praznik mladega vina pa tudi jesenskega obilja, zato v tem času pripravimo predvsem jedi iz jesenskih pridelkov. Če se odločimo za Martinovo gos ali raco, priporoča Mirjam Grilc, jo spečemo z nadevom iz kostanja, kutin, orehov, jabolk, rozin, prilogo pa povežemo z jesenskim časom, tako da bo Martinovo kosilo ali večerjo poudarila ali celo zboljšala. Iz njene knjige Praznične mize (Založba Kmečki glas) smo izbrali recepta za gos, polnjeno s kutino in kostanjem, in pečene hruške pituralke. V knjigi pa boste našli še zamisli, kako okrasiti mizo za ta praznik in tudi Martinov jedilnik v celoti, kot si ga je zamislila avtorica.

Gos, polnjena s kutino in kostanjem

Sestavine: 1 gos (približno 3 kg za 4–5 oseb, 1 zrela rumena kutina, pest pretlačenega kostanja, sol, poper, maslo, 200 ml jušne osnove ali soka pečenke

Pečico vključimo na 180 stopinj, nato gosko umijemo in jo osušimo. Natremo jo s soljo in poprom, nato napolnimo notranjost z nastrganim koščkom masla, narezano kutino in olupljenim pečenim kostanjem. Zašijemo in položimo v pekač s prsmi navzdol. Prelijemo z jušno osnovo ali sokom pečenke in postavimo v vročo pečico.

Prve pol ure pečemo pokrito z aluminijasto folijo, nato jo odstranimo in pečemo približno dve uri in pol (upoštevamo velikost in težo goske). Gos polivamo s sokom, ki se nateka med peko. Ko mine polovica časa peke, zvišamo temperaturo na 200 stopinj, gos obrnemo in prebodemo. Zadnjih 10 minut peke jo položimo na mrežo, premažemo z maslom in zvišamo temperaturo pečice, da se hrustljavo zapeče.

Več v 45. številki Kmečkega glasa in na http: //zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/praznicne-mize