Kompostiranje

8 novembra, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Če zemlji ne vrnemo vsaj toliko, kot smo ji vzeli, bo sčasoma postala čedalje manj rodovitna. Tukaj ne gre le za minerale (zato zgolj dodajanje mineralnih gnojil ni uspešno), ampak za še veliko pomembnejše bakterije, glive, deževnike in druge mikroorganizme ter mikorizo. Zato imamo le dve možnosti: ali prsti odvzeto vrnemo z domačim izdelkom (kompostom) ali pa s kupljenimi dodatki (kompostom, organskimi gnojili).

Seveda je najceneje, če kompost pridelujemo sami. Kakšen smisel ima, da bi kuhinjske odpadke metali v zbiralnike za biološke odpadke, za svoj vrt pa kupovali kompost?

Kompostni kup lahko leži na prostem. Če želimo, ga seveda lahko spravimo v kaj čednega, kar kupimo ali naredimo sami. Vedno ga je dobro pokriti, saj tako lažje zadržuje toploto, dež pa hranilnih snovi ne more izpirati. Preprost, dovolj lep in poceni je kompostnik, ki ga naredimo iz starih palet. Najpomembnejše je, da kompostni kup leži na zemlji, ker bodo le tako lahko vanj prilezli deževniki in drugi mali pomočniki.

Več preberite v 45. številki Kmečkega glasa