Siljenje vitezove zvezde

22 novembra, 2017
0
0

Pri siljenju čebulic navadno pomislimo na hijacinte ali narcise, ki že sredi zime zacvetijo v naših domovih. Zelo redko pa se pri tem spomnimo čebulnic, ki jih precej pogosteje srečamo v naših domovih – vitezovih zvezd.

Pred sajenjem čebulico vitezove zvezde najprej namočite, s čimer boste pospešili prehod iz mirovanja. Čebulico namočite tako, da bodo v vodi samo njene korenine, preostali del čebulice pa bo nad gladino vode.

Za sajenje izberite lonec, ki bo le nekoliko večji od samega premera čebulice, saj pomanjkanje prostora za korenine pri vitezovi zvezdi spodbuja cvetenje. Čebulico v lonec posadite do dveh tretjin višine čebulice, zadnja tretjina pa naj gleda iz substrata. Na dno lonca dodajte nekaj večjih kamnov, ki bodo obtežili lonec. Rastline bodo na dolgih cvetnih poganjkih pognale več zelo velikih cvetov, zato se rastline kaj hitro prevrnejo. Z obteženimi lonci lahko tako poskrbite, da bo verjetnost za takšno nesrečo čim manjša. Substrat za sajenje naj bo dobro odceden z veliko organske snovi, zato je najbolje, če tistemu za lončnice dodate še nekaj šote in peska. Plast peska pa nasujte tudi na dno lonca, kar bo izboljšalo prepustnost za vodo in preprečilo morebitno gnilobo.

Več preberite v 48. številki Kmečkega glasa