Vrt v decembru

29 novembra, 2017
0
0

Prvi in zadnji mesec v letu sta za ljubitelje vrtov meseca zatišja. Na prostem nimamo kaj delati, ker je zemlja pomrznjena in vrt zasnežen. V tem obdobju si lahko krajšamo čas s pregledovanjem orodja. Polomljenega popravimo, če se da, sicer ga zavržemo in zamenjamo z novim. Ob dolgih zimskih večerih si vzamemo čas za razmišljanje o vrtu, prebiranje revij in knjig, v katerih bomo našli zamisli za novo vrtnarsko leto.

ZELENJAVNI VRT

Čas za setev in sajenje je dokončno za nami. V tem času se le sprehodimo po vrtu in opazujemo, kako se z zimo bori zimska zelenjava. Kodravo zelje čaka na močan zimski mraz. Ko se na kodrastih listih pojavi prvo belo ivje, je ta zelenjava še posebej okusna. Temeljit mraz prenese tudi ohrovt. Če pa je mraz le prehud, je bolje, če rastline s koreninami vred pravočasno izkopljemo in jih postavimo v zaprto gredo ali v plastični tunel.

Zavarovanje rastlin s smrekovimi vejami je zelo koristno, tako zaradi mraza kot zaradi teže snega. Preden nastopi zares huda zima, moramo poskrbeti tudi za por in sladkorni radič. Prestavimo ga v klet ali v drug nekoliko toplejši prostor. Če je zunaj, ga tako kot motovilec in rdeči radič, pokrijemo s smrečjem.

Vsaj enkrat tedensko preglejte zaloge pridelkov v kleti. Uvele ali celo gnijoče liste takoj odstranite. Preveriti morate tudi pesek, v katerem so shranjene rastline. Ostati mora vlažen, sicer se bodo koreni korenja in zelene izsušili. Ko zapiha nekoliko toplejši veter, prezračite kleti. S tem preženete iz prostora zatohlost, rastline pa dobijo nujno potreben kisik.

Več preberite v 49. številki Kmečkega glasa