Črna redkev

15 decembra, 2017
0
0

Črna redkev diši svojevrstno in zanjo značilno. Okus je bolj ali manj oster, odvisno od sorte, sicer pa prijeten in vzbuja tek. V zdravilne namene uporabljamo sveže korenaste korenine od junija do pozne jeseni, vendar samo tiste rastline, ki niso pognale cvetnih stebel.

Korenasta korenina črne redkve vsebuje eterično olje z žveplom raphanol, glikozide gorčičnega olja, obojega je največ tik pod črno povrhnjico. Poleg tega vsebuje še vitamine skupine B, B1, B2, B3, B5 in B6, folno kislino in veliko C vitamina, pa železo, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, žveplo, cink in rafanin, ki ima antiseptične učinke.

Črno redkev je čez zimo najbolje shraniti v hladnih kletnih prostorih, v zabojnikih s peskom, žaganjem ali vlažno šoto.

Zdravilni učinki

Zdravilni učinki črne redkve so številni: pomaga pri boleznih žolčnih poti, pri nastajanju žolčnega peska in žolčnih kamnov, pospešuje izločanje žolča in ozdravitev vnetja žolčnika, pomaga pri težavah z jetri, pospešuje prebavo, razkužuje sluznice želodca in črevesja, pomaga proti bronhialnemu katarju, astmi in težavah z zgornjimi dihalnimi potmi, pomaga pri zniževanju holesterola in maščob v krvi, pomaga pri revmatičnih obolenjih.

Sveže izcejen sok: Za zvečanje odpornosti užijemo deset dni v mesecu po 1 dl redkvinega soka na dan oziroma dnevno pojemo eno črno redkev. Sok pa pripravimo tako, da redkev naribamo in skozi gazo stisnemo sok. Lahko ga mešamo tudi s korenčkovim sokom, če se nam zdi okus redkve premočan.

Več preberite v 50. številki Kmečkega glasa