Piškoti za decembrske praznike

27 decembra, 2017
0
0

Tele odlične recepte za piškote in še več boste našli na blogu Leaneen. Piše ga Nina Kastelic, študentka etnologije in kulturne antropologije. Na njem objavlja preproste recepte s sestavinami, ki jih najdemo v skoraj vsaki kuhinji. Sama, pravi, se namreč skoraj nikoli ne loti receptov z neznanimi in tujimi sestavinami, saj prisega na tisti pristni, znani, domač okus jedi. »Zelo pomembno mi je tudi ohranjanje več kot petdeset let starih babičinih receptov, ki so del moje družinske dediščine, zato večkrat objavim kakšen njen recept ali pa ji pomagam pri pripravi teh,« je napisala. Blog lahko spremljate na www.leaneen.com, Nino pa lahko najdete tudi Facebooku pod imenom Leaneen.

Lešnikovi piškoti s cimetom in pomarančo

Sestavine: 220 g moke, 80 g mletih lešnikov, čajna žlička pecilnega praška, 2–3 čajne žličke cimeta, majhen ščepec soli, pomarančna lupinica biopomaranče, 150 g sladkorja v prahu, 100 g masla, 1 celo jajce, 1 rumenjak

Maslo s sladkorjem penasto stepemo s pomočjo električnega mešalnika. Dodamo celo jajce in rumenjak ter mešamo, da se sestavine povežejo v enotno zmes. V drugi posodi zmešamo skupaj suhe sestavine: moko, mlete lešnike, pecilni prašek, cimet, sol in pomarančno lupinico.

Suhe sestavine dodamo k mokrim in s pomočjo mešalnika ali pa na roke zgnetemo mehko piškotno testo. Če se testo lepi na dlani, dodamo še malo moke.

Testo damo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi. Razvaljamo ga na rahlo pomokani deski ali med dvema peki papirjema in z modelčki izrežemo poljubne oblike. Lešnikove piškote pečemo približno 10–15 minut pri 180 stopinjah, z ventilacijo pa pri na 160 stopinjah.

Med peko jih preverjamo, saj je hitrost pečenja odvisna od debeline piškotov in tudi od vsake posamezne pečice. Ohlajene lahko namažemo z marmelado in jih okrasimo s čokolado.

Lešnikovi piškoti s cimetom in pomarančno lupinico zdržijo v zaprti škatli nekaj tednov (če jih prej ne pojeste).

Več receptov najdete v 52. številki Kmečkega glasa