Zimzelene rastline na vrtu

3 januarja, 2018
0
0

Pomemben sestavni del vrta so rastline. Razvajajo nas z barvitimi cvetovi, zanimivimi plodovi in pestrimi oblikami listja. Vse to od pomladi do jeseni. Če želimo, da bo vrt zanimiv prav vse leto, posadimo tudi rastline, ki bodo poskrbele, da bo raznolikost rastlinstva povezana v celoto. To vlogo čudovito opravijo zimzelene grmovnice, ki skrbijo za strukturo vrta. Ne ustavijo se niti v obdobju, ko so listopadne grmovnice in drevesa že odvrgla svoje liste, nadzemni deli večine trajnic pa so odmrli čez zimo.

RAZNOLIKI IGLAVCI

Iglavci so klasika zimzelenosti in tako prva skupina rastlin, na katero pomislimo ob omembi tega pojma. Čeprav imamo na voljo še veliko drugih zimzelenih rastlin, lahko veliko pestrost najdemo že med iglavci.

Za raznoliko vertikalno pestrost lahko poskrbimo z izbiro pokončnih oblik, kot je denimo stebričasti brin, Juniperus communis ‘Hibernica’, kroglasti predstavnik je na primer klek, T. occidentalis ‘Globosa’ ali pa plazeči iglavec, primer je brin Juniperus horizontalis ‘Golden Carpet’. Podobno raznovrstna je lahko tudi obarvanost njihovih iglic, saj niso samo zelene, kot izhaja iz oznake zimzelen. Poleg izjemno temnih zelenkastih odtenkov, ki jih najdemo pri tisi (Taxus baccata), lahko izbiramo tudi med srebrnimi toni, ki so pogosti pri brinih, ali zlato rumenimi odtenki nekaterih klekov. Raznovrstno zasaditev bi tako lahko ustvarili že s kombiniranjem samih iglavcev, vendar je precej bolj zanimivo in lepo na pogled, če iglavce uporabimo zgolj za dopolnitev zasaditve. Na gredi boste tako zelo preprosto ustvarili kontrast med majhnimi lističi iglavcev in velikimi listi nekaterih grmovnic ali trajnic.

ZIMZELENI LISTAVCI

Poleg iglavcev med zimzelenimi rastlinami najdemo tudi številne listavce, najbolj razširjen pri nas je lovorikovec (Prunus laurocerasus). Lovorikovec je odlična izbira za ozadje, saj lahko doseže tudi do štiri metre višine. Hkrati zelo dobro prenaša rez, zato je primeren tudi za manjši vrt. Njegovi temni svetleči listi osvetlijo tudi bolj senčnata rastišča, ki jih spomladi polepša še z dišečimi belimi cvetovi.

Več preberite v 2. številki Kmečkega glasa