Oseba Dajana Babič je spremenil/a sliko ozadja
20:55
abram1b2 Cej je komentiral/a na opazovalka
17:55
17:44
17:42
zarja23 novak je komentiral/a na misli o naravi
13:26
12:44
12:00
11:24
Vlasta Kunej

Zadnji komentarji

Prijatelji

plavec jozziliute88edita editaRevija  o konjihKmečki glasDarja ZemljičMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericKristijan  Hrastar
Žejna in lačna peščena tla
 

Na vrtovih redko najdemo tla, ki bi bila povsem brez napak. Lahko so prevlažna ali pa se boste morali boriti za vsak deciliter vode, ki bo nezadržno polzela iz peščenih tal. Peščena tla imajo namreč zelo nizko zadrževalno sposobnost, saj so sestavljena iz velikih delcev prsti, med katerimi deževnica izredno hitro odteka.

Rastline so na takšnih tleh pogosto izpostavljene suši, kar se kaže v venenju in propadu neprilagojenih rastlin. Poleg vode se na lahkih tleh pospešeno izgubljajo tudi hranila, ki se spirajo skupaj z deževnico. Za uspeh na takšnih tleh je tako potrebno izbrati rastline, ki bodo dobro prenašale sušo in niso preveč zahtevne glede hranil.

Izboljšajte peščena tla

Izboljšanje peščenih tal je nekoliko lažje kot izboljšanje težkih tal. Za izboljšanje zadrževalne sposobnosti za vodo na grede dodajte veliko organske snovi, ki deluje kot spužva in vsrka vodo, ki je tako na voljo rastlinam. Za dodajanje organske snovi uporabite domač kompost ali zrel hlevski gnoj, ki ga vkopljete 1 do 2 lopati globoko.

Vsako pomlad organsko snov dodajte tudi med rastline v obliki zastirke. Sloj zastirke naj bo debel vsaj 5 cm, kar prepreči izparevanje vode iz tal. Med letom lahko poleg komposta uporabite tudi zastirko iz skorje, ki je tudi odlična pri zatiranju rasti plevelov.

Več v 3. številki Kmečkega glasa

Vlasta Kunej
Vlasta Kunej
Objavil/a 2018-01-10 11:30:45 (Jan 10, 2018)

ZADNJE OBJAVE

close_btn