Na vrtovih redko najdemo tla, ki bi bila povsem brez napak. Lahko so prevlažna ali pa se boste morali boriti za vsak deciliter vode, ki bo nezadržno polzela iz peščenih tal. Peščena tla imajo namreč zelo nizko zadrževalno sposobnost, saj so sestavljena iz velikih delcev prsti, med katerimi deževnica izredno hitro odteka.

Rastline so na takšnih tleh pogosto izpostavljene suši, kar se kaže v venenju in propadu neprilagojenih rastlin. Poleg vode se na lahkih tleh pospešeno izgubljajo tudi hranila, ki se spirajo skupaj z deževnico. Za uspeh na takšnih tleh je tako potrebno izbrati rastline, ki bodo dobro prenašale sušo in niso preveč zahtevne glede hranil.

Izboljšajte peščena tla

Izboljšanje peščenih tal je nekoliko lažje kot izboljšanje težkih tal. Za izboljšanje zadrževalne sposobnosti za vodo na grede dodajte veliko organske snovi, ki deluje kot spužva in vsrka vodo, ki je tako na voljo rastlinam. Za dodajanje organske snovi uporabite domač kompost ali zrel hlevski gnoj, ki ga vkopljete 1 do 2 lopati globoko.

Vsako pomlad organsko snov dodajte tudi med rastline v obliki zastirke. Sloj zastirke naj bo debel vsaj 5 cm, kar prepreči izparevanje vode iz tal. Med letom lahko poleg komposta uporabite tudi zastirko iz skorje, ki je tudi odlična pri zatiranju rasti plevelov.

Več v 3. številki Kmečkega glasa