Vrtna zasaditev po meri ptic

17 januarja, 2018
0
0

Z vedno intenzivnejšim vsakodnevnim obremenjevanjem okolja propadajo številni ekosistemi in ogrožene so mnoge vrste tako rastlin kot živali. Tudi naš vrt je ekosistem v malem, pa naj bo po velikosti še tako neznaten. S primerno zasaditvijo lahko pestrost živih bitij v njem še povečamo. Tokrat se osredotočimo na ptice, ki so prijetni in koristni družabniki, saj pobirajo škodljivce in nam pomagajo vzdrževati določeno »ekološko« raven vrta.

Zato je pomembno, da v njem tudi pticam zagotovimo primeren prostor in to ne le z vrtno krmilnico, temveč tudi z ustrezno in premišljeno zasaditvijo. Zagotavlja naj jim hrano in zavetje ter v sušnih obdobjih tudi prostorčke, kjer se zadržuje voda. Zato je umestitev vodnega motiva vedno dobrodošla popestritev vrta, saj ustvarja prijetno mikroklimo tudi za manjše živali in žuželke.

Iglavci so dobro zavetišče

Ena izmed pomembnih rastlinskih skupin, ki jih moramo vključiti v zasaditev, so iglavci, ki predstavljajo odlično zavetišče za ptice in jim omogočajo gnezdenje. Med listavci se ozrimo za rastlinami, ki obilno plodijo z jagodami ali oreščki. V času gnezdenja so pomembni pomladni in poletni plodovi, jesenski priskrbijo hrano selivkam in pripravijo ptice na mrzlo sezono, zelo pomembne pa so tudi grmovnice, ki obdržijo plodove čez zimo, saj zagotavljajo hrano, kadar je sneg.

Več preberite v 4. številki Kmečkega glasa