Kako ublažimo gripo

23 januarja, 2018
0
0

Vročina, kašelj, teče nam iz nosu, bolijo nas vse mišice in kosti, imamo vročino, glavobol, počutimo se utrujeni povsem izžeti in brez energije, lahko celo bruhamo po napadih kašlja in imamo drisko. Vse to so znaki gripe. Virusi gripe se prenašajo s kužnimi kapljicami, ki se širijo od obolelega pri kašljanju, kihanju, govorjenju, ko govorimo z njim.

Prenašajo se tudi po predmetih, veliko jih je na primer na kljukah, bankomatih, svinčnikih, predmetih skratka, ki se jih dotika več oseb. Virusi preživijo na rokah nekaj ur in medtem jih, če nismo pazljivi, zanesemo z dotiki na obraz – v usta, nos, oči.

Zato je v tem času, ko je epidemija prehladnih obolenj obolenj na vrhuncu, tako pomembno, da si vsi, bolni in zdravi, temeljito umivamo roke. To pomeni, da jih natančno umijemo po vseh kotičkih in zdrgnemo. Pri tem ne pozabimo na prostore med prsti in na konice prstov, pa tudi na prstne blazinice, te so del rok, ki ga navadno umijemo najmanj natančno. Za usekovanje uporabljamo samo papirnate robčke, ki jih po uporabi odvržemo.

Pomembno je, da dovolj pijemo, da ne bomo dehidrirani, še posebno, kadar imamo visoko vročino in drisko. Primerna je voda, pa tudi razredčeni sadni sokovi in pijača z elektroliti, prašek lahko kupimo v lekarni. Zeliščni čaj z medom bo prijal suhemu, razdraženemu grlu.