Jabolčne sladice

25 januarja, 2018
0
0

Nadvse dobro sadje, ki se ga zlepa ne naveličamo in ga imamo vso zimo pri roki v zabojčkih v shrambi, so jabolka. Še dolgo v zimo sočna in okusna so uporabna kot nadev ali dodatek za slaščice, tudi za cesarski praženec in palačinke.

Jabolčni cesarski praženec

Sestavine: 400 g jabolk, 300 g moke, 3 jajca, 2,5 dl mleka, 60 g rozin, 60 g sladkorja, vaniljev sladkor, limonina lupinica, 1 žlica ruma, sok polovice limone, 60 g masla ali margarine; in še: mleti sladkor za posip, mleti sladkor za posip

Jabolka olupimo, jih grobo naribamo na strgalniku, pokapamo z limoninim sokom in premešamo.

Iz rumenjakov, mleka, moke, vaniljevega sladkorja, limonine lupinice in ruma razžvrkljamo gladko testo. Dodamo naribana jabolka, namočene in splaknjene rozine ter trd sneg iz beljakov in sladkorja. Testo vlijemo v segreto ponev z maslom in na obeh straneh zlato rumeno zapečemo. Pečeni praženec natrgamo na koščke, tako da uporabimo dvoje vilic. Potresemo z mletim sladkorjem in cimetom ter ponudimo.

Jabolčni tatin z vaniljevim sladoledom

Sestavine: 400 g jabolk, 100 g sladkorja, 60 g masla, 250 g maslenega listnatega testa, vaniljev sladoled

Sladkor svetlo rjavo karameliziramo in ga enakomerno porazdelimo po dnu nepregorne posode (28 krat krat 20 cm). Čezenj naložimo narezane rezine očiščenih jabolk. Jabolka pokapamo s stopljenim maslom, pokrijemo z razvaljanim maslenim listnatim testom in ga na več mestih prebodemo. Pečemo pri 180 stopinjah 20 minut. Pečeno takoj zvrnemo (obrnemo) iz modla, ohladimo in narežemo. Ponudimo z vaniljevim sladoledom.

Več receptov najdete v 4. številki Kmečkega glasa