Skalnjak na vrtu

31 januarja, 2018
0
0

Pozimi, ko na vrtu ni veliko dela, je čas tudi za načrtovanje. Skalnjak je eden najbolj priljubljenih vrtnih motivov in če se bomo pravilno lotili izdelave, nam bo zelo popestril vrt. Za skalnjak se pogosto odločamo zato, ker imamo na vrtu veliko brežin, tam je videti tudi najbolj naraven. Pogled na zasaditev v kombinaciji s skalami in kamenjem je vsekakor bolj privlačen od pogleda, ki se ustavi na betonski sivini podpornega zidu.

Pri gradnji skalnjaka bomo potrebovali večje in manjše skale. Najbolje je, da uporabimo skale, ki jih dobimo v neposredni bližini lokacije samega skalnjaka. Morda nam je tak material ostal od gradnje hiše, sicer pa bo treba material pripeljati od drugod.

Če ne moremo priskrbeti večjih skal, potem celota izgubi svoj smisel. V prostoru ustvarjamo harmonijo zgolj z upoštevanjem določenih razmerij med posameznimi elementi, zato ne delajte prevelikega skalnjaka, če uporabljate zgolj manjše skale in kamenje. V takem primeru je bolje narediti gredo brez kamenja in skal oziroma skale združevati v posamezne skupine zgolj na enem delu zasaditve.

Več preberite v 6. številki Kmečkega glasa