Oseba Dajana Babič je spremenil/a sliko ozadja
20:55
abram1b2 Cej je komentiral/a na opazovalka
17:55
17:44
17:42
zarja23 novak je komentiral/a na misli o naravi
13:26
12:44
12:00
11:24
Vlasta Kunej

Zadnji komentarji

Prijatelji

plavec jozziliute88edita editaRevija  o konjihKmečki glasDarja ZemljičMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericKristijan  Hrastar
Rez grmovnic
 

Grmovnice dajo poseben pečat vrtu, a jih moramo redno in pravilno vzdrževati. Hitro lahko prerastejo prostor, ki smo jim ga namenili v vrtu, pa naj gre za mlade rastline ali pa za že starejše grmovnice. Pravilna in redna rez je nujen del vzdrževanja grmovnic, saj si bomo z njo zagotovili najlepšo obliko grma. Med različnimi rezi sta na videz najbolj skrajni pomlajevanje in obrezovanje grmovnic z živahno obarvanimi zimskimi stebli.

Pomlajevanje

Z močno rezjo v obdobju mirovanja boste številnim vrstam grmovnic, ki so prerasle svoj prostor, zagotovili nov začetek. Z rezjo med zimskim počitkom boste spodbudili močnejšo rast v spomladanskem času. Takšen način rezi je primeren za zimsko trdne listopadne grmovnice, kot so na primer forsitija (Forsitia), ruj (Cotinus), medvejka (Spiraea) in nekatere brogovite (Viburnum). Z velikim številom poganjkov boste žal odstranili tudi številne cvetne brste, ki poženejo na lanskih poganjkih, vendar si bo rastlina kmalu opomogla in zacvetela v polnem obsegu. Z močno rezjo bo grm svojo energijo preusmeril v rast manjšega števila poganjkov.

Več preberite v 7. številki Kmečkega glasa

Vlasta Kunej
Vlasta Kunej
Objavil/a 2018-02-07 13:05:11 (Feb 07, 2018)

ZADNJE OBJAVE

close_btn