Naj se dobro je

9 februarja, 2018
0
0

V dneh okoli pusta veliko cvremo slaščice, toda tudi druge jedi so nasitne in precej mastne. Ker v teh dneh skoraj povsod kuhamo in jemo, kot velevajo šege, vam ponujamo za idejo nekaj uporabnih receptov za vesele pustne dneve.

PEČENA SVINJSKA KRAČA S KOŽO

Za 4 osebe potrebujemo: kračo, težko približno 1,60–2 kg, sol, poper, česen v prahu, kumina v prahu, 2 srednje veliki čebuli, olje, voda za zalivanje

Kračo večer pred peko dobro natremo s soljo, kumino, česnom in poprom. Prelijemo jo z oljem, damo jo v primeren pekač, ki ne sme biti prevelik, da se pozneje pri peki ne žge, in postavimo v hladilnik. Naslednji dan dodamo v pekač nasekljani čebuli in dolijemo 3 dl vode. Zelo pomembno je, da se nam voda v pekaču nikoli ne posuši.

Kračo damo v pečico, segreto na 160 do 170 stopinj. Obračamo jo na 20 minut in redno polivamo, po potrebi dolivamo vodo. Pečena bo v približno dveh urah. Ko jo prebodemo z vilicami, ne sme priteči kri in mora biti mehka. Če ni, še podaljšamo peko.

Pečeno kračo v pekaču postavimo na toplo za pol ure. Nato jo podušimo v omaki, ki se je natekla pri peki. V omako damo žličko masla in po potrebi prilijemo malo vode. Ponudimo jo na dva načina: lahko celo na plošči, obložimo jo s pečenim krompirjem in režemo na mizi, ali pa razdelimo na porcije. Ne smemo pozabiti na omako. Ponudimo jo v omačnici, tako da si jo po mizi dodajamo.

Več receptov najdete v 6. številki Kmečkega glasa