Vrt v aprilu

28 marca, 2018
0
0

Aprila imamo polne roke dela. Povsod se začenja rast in tudi že cvetenje. Zelenjadnice, zelišča in številne cvetlice, prav vse moramo posaditi in posejati. Zdaj se odločamo o vsem, kar se bo dogajalo v naslednjih mesecih, kaj in kje naj raste, cveti in zori.

BIVALNI VRT

Zdaj je trata že toliko suha, da lahko po njej brez škode hodimo. Če se nam je ogulila, jo posejemo, sicer pa le pregrabimo mah (če ga je kaj) in po potrebi apnimo. Mahovi v trati so navadno znak zakisanosti tal, a se lahko pojavijo tudi v bazičnih tleh, če niso v dobrem stanju: nezadostno gnojenje, zastajajoča mokrota, pomanjkanje zraka v tleh in senca.

Zadnji čas je za sajenje vrtnic v jame, pripravljene s preperelim hlevskim gnojem ali dozorelim kompostom. Lahko že posejemo manj občutljive enoletnice (ognjič, žametovke, facelijo). Starim rastlinam postrižemo morebitne odmrle veje in vejice ter jih odstranimo. Narcisam in tulipanom, ki so odcveteli, odstrižemo cvetove, liste pa povežemo v šope in jih pustimo, da naravno odmrejo.

Ob koncu meseca prenesemo iz kleti gomolje dalij in gladiol in jih posadimo na vrt. Preden poženejo iz zemlje, mine nekaj tednov, takrat pa so tudi ledeni možje že mimo. Mladi poganjki namreč ne prenašajo mraza.

Več nasvetov najdete na 14. številki Kmečkega glasa