Porova pita

24 aprila, 2018
0
0

Med zadnjo zelenjavo, ki jo v tem času pobiramo z vrta, je zimski por. Porabimo lahko svežega ali iz njega pripravimo marsikatero okusno jed. Dodajamo ga svežim solatam, odličen okus da praženemu krompirju, pitam in narastkom in še marsikateri jedi, v kateri nadomesti čebulo. Skupaj z drugo zelenjavo ga uporabljamo za začimbo juh in omak.

Sestavine: 500g listnatega testa, 2 pora, 1 žlička in pol soli, 180 g slanine, 4 žlice parmezana, 4 žlice masla, 2 skodelici polnomastnega mleka, 2 jajci, 2 rumenjaka. Poper, ščepec muškatnega oreška, 120 g gavde

Por narežemo in ga operemo pod curkom mrzle vode. Damo ga v lonec, prelijemo z vodo in osolimo. Kuhamo 6 minut, da se se zmehča. Odcedimo vodo in dodamo 2 žlički masla ter pražimo, dokler ne postane zlato rjave barve. Slanino nasekljamo in jo prepražimo, tako da postane hrustljava. Preložimo jo na papirnato kuhinjsko brisačo, da se odvečna maščoba odcedi.

Pečico segrejemo na 170 stopinj.

Okrogel pekač namastimo. Razvaljamo listnato testo ter ga vtisnemo v pekač, tako da sežejo robovi centimeter do dva visoko. Potresemo z naribanim parmezanom. Zmešamo jajci, mleko in rumenjaka ter začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Po testu v pekaču napolnimo z gavdo in potresemo s slanino. Čez to potresemo kolesca pora in prelijemo z zmesjo iz mleka in jajc. Pečemo 40 do 45 minut.

Več receptov najdete v 16. številki Kmečkega glasa