Tokrat smo vam iz knjige Domače jedi, ki je v ponatisu pravkar izšla v Založbi Kmečki glas, izbrali nekaj receptov za pripravo jedi iz mesa. V knjigi pa boste našli tudi zamisli za pripravo juh, enolončnic, rib, zelenjavnih jedi, solat, sladic in še marsičesa.

DUŠENA GOVEDINA PO LOVSKO

Sestavine: 750 g govejega stegna, pleč ali pljučne pečenke, 50–60 g prekajene slanine, 50 g olja, sol, poper, jušna zelenjava (korenček, malo pora, peteršiljeva korenina, košček zelene), 1 žlička moke, 1 dl vina, 1 dl kisle smetane, 1 žlica gorčice, voda ali juha za zalivanje

Z mesa porežemo odvečne kožice in maščobo, ga natremo s soljo in poprom, pretaknemo z rezanci slanine. V kozici razgrejemo maščobo, na njej meso najprej opečemo, dodamo narezano jušno zelenjavo in malo vode ter dušimo približno dve uri. Po malem prilivamo juho ali vino. Ko se zelenjava zmehča, potresemo z moko, jo malo popražimo, nato zalijemo z vodo ali juho in vinom. Prevremo. Omako pretlačimo, jo damo nazaj v kozico, primešamo gorčico in smetano. Meso narežemo na rezine, lahko jih prevremo v omaki ali z omako le prelijemo.

Več receptov najdete v 21. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/domace-jedi