V pozni pomladi zacvetijo vrtnice, te najlepše med rožami. Iz dehtečih cvetnih lističev lahko pripravljamo omamno dobre pijače, shranske in sladice.

VRTNIČNI DŽEM

iz svežih cvetnih lističev

Čudovit na pogled in neverjetno okusen vrtnični džem lahko pripravimo sami. Najboljši bo iz barvitih svežih cvetov damaščank ali burbonk pa tudi iz drugih barvitih in dišečih neškropljenih vrtnic.

Zanj potrebujemo: 370 ml vode, 60 g svežih vrtničnih cvetnih lističev, 350 g sladkorja, 3 žlice limoninega soka, 1 čajno žličko pektina

Cvetne lističe prelijemo z vodo in 10 minut kuhamo na zmernem ognju. Vrtnice bodo spremenile barvo v svetlo rjavo, vendar ni razloga za skrb. Dodamo 300 g sladkorja in mešamo, dokler se kristali ne raztopijo. Zdaj je čas za čudež! Prilijemo limonin sok in barva kar naenkrat oživi, vrtnice dobijo globoko rožnato barvo in lesk.

Počasi kuhamo 10 minut na zmernem ognju in mešamo. V posodi zmešamo preostali sladkor in pektin ter med mešanjem počasi potresemo v nastajajoči džem. Tako poskrbimo, da ne postane grudičast. Počasi kuhamo še 20 minut ter občasno premešamo. Džem se bo zdel precej tekoč, vendar bo z ohlajanjem postajal vse bolj čvrst. Njegova tekstura bo gladka in gostljata, s slastnimi vrtničnimi lističi. V hladilniku zdrži dva meseca.
Več receptov najdete v 22. številki Kmečkega glasa