Nič ni boljšega, kot so prve jagode in za njimi češnje. Vsako leto znova se jih razveselimo. Odlične so sveže, njihov okus in aromo pa lahko vpletemo tudi v sladice ali iz njih pripravimo shranke. Njihov okus nam bo obudil spomin na pest prvih češenj še v mrzlih zimskih dneh.

ČEŠNJEVE REZINE S PISTACIJAMI

Testo: 150 g masla, 120 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, ščepec soli, 4 jajca, 180 g moke, 4 kavne žličke pecilnega praška, 80 g mletih pistacij

Češnjeva krema: 1 kg očiščenih češenj, 100 g sladkorja, 300 ml vode, 1 vrečka vaniljevega pudinga

Za po vrhu: 250 ml sladke smetane, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, nasekljane nesoljene pistacije


Testo: Maslo penasto stepamo z navadnim in vaniljevim sladkorjem in soljo. Postopoma umešamo jajca in še malo stepamo. Na koncu ročno umešamo presejano moko s pecilnim praškom in mletimi pistacijami. Maso vlijemo v pekač velikosti 25 krat 35 cm, obložen s papirjem za peko.

Češnjeva krema: Sladkor in vaniljev puding dobro premešamo, dodamo 50 ml vode in gladko razmešamo. 2,5 dl vode s češnjami zavremo, umešamo mešanico vode, pudinga in sladkorja ter kuhamo, da vse skupaj vre 3 minute. Še vročo kremo stresemo na pečen in ohlajen biskvit, jo enakomerno poravnamo in damo v hladilnik.

Sladko smetano stepemo z vaniljevim sladkorjem in jo enakomerno namažemo na ohlajeno češnjevo kremo. Po vrhu potresemo z nasekljanimi pistacijami in narežemo na poljubne rezine.

Več receptov najdete v 23. številki Kmečkega glasa in na

http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/zavitki-in-pite